Nieuws Antwerpen Belfius Smart Belgium Award voor VRkeer en Githo Nijlen

Belfius Smart Belgium Award voor VRkeer en Githo Nijlen

Belfius Smart Belgium Award voor VRkeer en Githo Nijlen

SINT-NIKLAAS/NIJLEN – De winnaars van de Belfius Smart Belgium Awards zijn bekend. VRkeer, een project van Odisee Sint-Niklaas en Universiteit Gent in samenwerking met stad Sint-Niklaas en een heleboel andere partners, pakte de publieksprijs. De Smart Care Award ging naar Githo Nijlen.

De Smart Belgium Awards zijn bedoeld voor innovatieve en duurzame projecten ‘die een echt antwoord bieden op de uitdagingen van onze samenleving’. Naar jaarlijkse gewoonte kon ook het publiek stemmen op zijn favoriete slimme project en dat werd VRkeer. VRkeer leert leerlingen veilig fietsen aan de hand van virtual reality. Tijdens verkeerslessen wordt zo een grotere bewustwording en meer verkeersinzicht gecreëerd.

“En dat blijkt nodig te zijn, want de helft van onze kinderen slaagt niet voor de Grote Verkeerstoets, die de Vlaamse Stichting Verkeerskunde online afneemt in het 5e leerjaar. VRkeer biedt daarvoor een oplossing met virtual reality als sleutel”, zegt Carl Boel, projectcoördinator van VRkeer en onderzoeker bij Universiteit Gent en Odisee Sint-Niklaas.

VRkeer draait nu als pilootproject in 5 scholen in Sint-Niklaas. “De kinderen leren in virtual reality hoe ze gepast reageren in verkeerssituaties die op de weg heel moeilijk te trainen zijn. Ze komen bijvoorbeeld te weten hoe ze een dodehoekongeval voorkomen en hoe ze een rotonde veilig op en af rijden tijdens de spits. Vanaf september 2019 is de software gratis ter beschikking voor alle geïnteresseerde Belgische scholen.”

E-buddy

Gemeentelijk Instituut voor Technisch en Handelsonderwijs (Githo) Nijlen won de Smart Care Award met hun valdetectiesysteem dat automatisch de hulpdiensten en de familie van senioren verwittigt. Tegelijk krijgen de patiënten assistentie van slimme domotica en binnenkort staat een robot hen bij. Sinds 2016 werken de scholieren multidisciplinair samen rond het project, over de graden en de studierichtingen in het ASO, TSO en BSO heen. Intussen is de e-buddy klaar voor de markt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.