Nieuws Belgische bedrijven zetten zich schrap voor een explosie aan betalingsachterstanden

Belgische bedrijven zetten zich schrap voor een explosie aan betalingsachterstanden

Foto Hollandse Hoogte

Belgische bedrijven zetten zich schrap voor een explosie aan betalingsachterstanden

Twee op de drie Belgische bedrijven (64 procent) maken zich zorgen dat het risico op betalingsachterstanden dit jaar zal toenemen. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse European Payment Report van Intrum, een onderzoek onder 11.000 bedrijven in 29 Europese landen, waarvan 500 Belgische bedrijven.

De belangrijkste oorzaken van die vrees zijn de inflatie, strengere regelgeving, vertragingen in de toeleveringsketen en stijgende rentetarieven. De stijgende inflatie wakkert bovendien bij ongeveer de helft van de Belgische bedrijven de vrees aan dat ze minder zullen groeien, niet kunnen voldoen aan de looneisen en hun leveranciers mogelijk niet kunnen betalen.

Rem op groei

Meer dan acht op de tien Belgische bedrijven (83 procent) geven dan ook aan dat het versterken van hun liquiditeit en cashflow een topprioriteit is in 2022. Zes op de tien bedrijven (57 procent) worden ook voorzichtiger met hun leen- en bestedingsplannen, omdat ze verwachten dat de rente de komende twaalf maanden nog meer dan eens zal stijgen.

Late betalingen belemmeren de groei van bedrijven in alle Europese landen en belemmeren de economische en sociale ontwikkeling van de economie in het algemeen. Zo geven twee op de drie Belgische bedrijven (68 procent) aan dat snellere betalingen van hun klanten hen zou helpen hun product- en serviceactiviteiten uit te breiden, terwijl één op de twee (46 procent) zegt dat het hen in staat stelt meer werknemers te rekruteren.

Gezonde cashflow topprioriteit

“De zorgen nemen in heel Europa toe naarmate de inflatie versnelt en de groei afvlakt”, vertelt Guy Colpaert, managing director van Intrum Benelux. “Als deze trend niet wordt doorbroken, kunnen we een periode van stagflatie tegemoet gaan. Positief is dat de arbeidsmarkten in heel Europa dit jaar zijn blijven aantrekken. Maar natuurlijk, lage werkloosheidscijfers kunnen leiden tot een verdere druk op de prijzen door een loon-prijsspiraal.”

 

Guy Colpaert. Foto Intrum

“Bedrijven worden vandaag geconfronteerd met ongekende ontwrichting en onzekerheid, en dat terwijl bedrijven nog steeds proberen te herstellen van de coronacrisis. Het veiligstellen van een gezonde cashflow is nu een topprioriteit voor ondernemingen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.