Belreca overleefde kaalslag in Antwerpse financiële wereld

belreca

De Antwerpse portefeuillemaatschappij Belreca heeft in 2012 een nettowinst gerealiseerd van 1,74 miljoen euro. Dit is flink wat beter dan in 2011. Dit neemt niet weg dat de resultaatsverbetering voor een groot stuk toe te schrijven is aan lagere uitzonderlijke kosten en een aantal uitzonderlijke opbrengsten.

Belreca staat voor de Belgian Resources & Capital cy, een van de trotse overlevenden van wat ooit een sterk uitgebouwd Antwerps financieel landschap was. De meeste Antwerpse financiële maatschappijen zijn ondertussen naar Brussel verhuisd, overgenomen of geliquideerd. Belreca hield evenwel al die tijd relatief goed stand.

De holding wordt via de Compagnie Commerciale Belge (45%) en de holding Société Belge de Prets Financiers (9%) gecontroleerd door de Antwerpse familie van de Put. Met Eric en Arnaud van de Put is vandaag naast Michel van de Put zelfs de zesde generatie aan de slag. Belreca heeft in al die jaren een mooie aandelenportefeuille opgebouwd met oa. UCB en Solvay. De verbeterde resultaten hebben dan ook veel te maken met de koersschommelingen van de aandelenportefeuille. In dit opzicht kon Belreca 0,36 miljoen euro aan waardeverminderingen op financiële activa terug nemen. Ook werden voor 0,57 miljoen euro aan voorzieningen voor uitzonderlijke risico's en kosten teruggenomen.

In de portefeuille van Belreca steekt ook nog wat beperkt vastgoed in Tunesië. Daarmee ligt de holding even in de lijn met de andere portefeuillemaatschappij van de familie, de Compagnie Financière Belgo-Tunésienne die nogal wat vastgoed in Tunesië beheert. "Vandaag helemaal niet zo interessant", zegt Eric van de Put. "Het vastgoed wordt verhuurd aan vele kleine huurders. Die betalen weliswaar nog altijd hun huurgelden maar veel kunnen we er uiteraard niet mee aanvangen."

Ook in de Société Générale Belge-Argentine en de Société Foncière Belge-Argentine steekt nogal wat vastgoed. De link met Argentinië verwijst effectief naar de gloriedagen van de Belgische industriële expansie. Om helemaal weg te dromen: de familie van de Put heeft ook lijnen naar de Société Anonyme Industrielle et Pastorale Belge-Sud-Américaine en naar de Société Foncière Belgo-Canadienne. Beide maatschappijen zijn vandaag wel in vereffening.

Merkwaardig: de familie van de Put runt aan de Van Putlei in Antwerpen ook nog een kleine effectenbank, de Bank van de Put. Die houdt zich als commanditaire vennootschap exclusief bezig met vermogensbeheer.