Bernard Van Hool ereburger van Lier

hoolyes

De stad Lier heeft de titel van ereburger toegekend aan Bernard Van Hool (1902-1974), de grondlegger van de constructeur van autobussen, autocars en opleggers.

De oorkonde voor Bernard Van Hool werd door de Lierse schepen van Economie Lucien Herijgers overhandigd aan Filip Van Hool, CEO Van Hool (links op de foto) en een van de nazaten van Bernard Van Hool..

In 1947 startte Bernard Van Hool in Koningshooikt met een bedrijf dat bussen en autocars ging bouwen, toen nog onder de naam Van Hool en zonen. Vanaf 1964 kwam daar ook de constructie van opleggers bij. In 1974 werd daarvoor zelfs een nieuwe productie-eenheid gebouwd in Koningshooikt, vlak naast de autocar- en bussenfabriek.

Vandaag, na vele jaren van groei, heet de onderneming Van Hool NV en beschikt ze over 3 vestigingen (Koningshooikt en Bree in België en Skopje in Macedonië), waar samen 4.750 mensen werken. Jaarlijks worden er zo’n 1.500 autocars en bussen en zo’n 3.500 opleggers gebouwd die internationaal verdeeld worden.

“Bernard Van Hool heeft Lier op de wereldkaart gezet”, zo onderstreepte ook Frank Boogaerts, de burgemeester van Lier, tijdens de huldiging: “Want wie spreekt over autobussen, coaches, opleggers, zegt tegelijkertijd Van Hool. Overal ter wereld in alle grootsteden en op tal van vliegvelden, rijden de gespecialiseerde producten van onze autobusbouwer uit onze deelgemeente Koningshooikt rond.”

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria, prees in zijn toespraak Van Hool als een familiebedrijf met wereldklasse. “Vlaanderen moet bedrijven als Van Hool koesteren en vooral laten ondernemen. Alleen een gunstig ondernemingsklimaat ondersteunt ondernemers bij de verwezenlijking van hun ambities. Lier is terecht fier op Van Hool, Agoria is dat ook!”

Samen met Bernard Van Hool ontvingen tijdens de feestelijke plechtigheid op 14 november ook schrijver Felix Timmermans en ex-voetballer Jan Ceulemans het ereburgerschap van de stad Lier. Ze worden daarin alleen voorgegaan door Louis Zimmer, die in 1970 de allereerste (en dus tot voor kort enige!) ereburger van Lier werd.