Nieuws Antwerpen Besparen? Deze 7 tips leveren een energie-efficiënt bedrijfsgebouw op

Besparen? Deze 7 tips leveren een energie-efficiënt bedrijfsgebouw op

Besparen? Deze 7 tips leveren een energie-efficiënt bedrijfsgebouw op

Uiteenlopende elementen maken een gebouw energie-efficiënt. Luminus deelt alvast 7 optimalisaties die een wereld van verschil maken voor je CO2-uitstoot en energieverbruik.

Luminus onderscheidt vier cruciale domeinen bij energie-efficiëntie van een gebouw, die in één project of apart aangepakt kunnen worden:

  1. Bouwschil: muren, daken, ramen, deuren
  2. Verlichting: verbruikt in commerciële gebouwen tot 45 procent van de elektriciteit
  3. HVAC: verwarming, ventilatie, airconditioning
  4. Autoproductie: zelf hernieuwbare energie opwekken

Tip 1: Isolatie

Via buitenmuren, daken en vloeren gaat tot 70 procent van de warmte verloren. Belangrijk is om deze constructies te isoleren. Zeker bij een gebouw van voor 1970. Isolatie kan al renderen vanaf een periode van 3 jaar.

Tip 2: Hoogrendementsglas

Dubbel of drievoudig glas met een extra isolerende coating zorgt voor minder ontsnapping van warmte. Bij drievoudig hoogrendementsglas gaat bijvoorbeeld 10 keer minder warmte verloren dan bij enkel glas. De investering is tussen 8 en 10 jaar terugverdiend.

Tip 3: Bewegingssensoren

Lampen die onnodig blijven branden, verbruiken kostbare energie. Bewegingssensoren en timers schakelen de verlichting automatisch in en uit en vormen een aanzienlijke verbetering in onder meer gangen, toiletten, magazijnen, …

Tip 4: Relighting

Vooral verlichtingsinstallaties ouder dan 10 jaar verbruiken meer energie dan nodig. Bij relighting maken lampen en verlichtingsarmaturen plaats voor de meest energievriendelijke lampen. Het garandeert hogere lichtsterkte, een natuurlijke lichtervaring en meer visueel comfort voor werknemers en bezoekers.

Tip 5: Verwarmingsinstallatie

Verwarmen en koelen met niet optimaal geïnstalleerde ketels of ketels ouder dan 15, leveren hoge energiefacturen op. Door deze te vervangen, wint u de investering vaak na 5 jaar terug. Ook bij een jongere ketel is het aangeraden om die tijdig te testen en, indien nodig, te vervangen.

Tip 6: PV-panelen

Zonne-energie opwekken doet besparen op uw energiefactuur en versterkt het groene imago. Zonnepanelen kennen 25 jaar garantie, kunnen 40 jaar dienstdoen en betalen zichzelf in 6 tot 12 jaar terug. Vooral gebouwen met een plat dak groter dan 350m2 halen hier voordeel uit. Bij een geïnstalleerd vermogen van meer dan 10 kilowattpiek krijgt u bovendien groenestroomcertificaten.

Tip 7: Wind

Ook een windmolen vraagt minder plaats (20 x 20m of meer) en een kleinere investering dan u zou denken. Het overschot aan geproduceerde energie kan u namelijk verkopen op de energiemarkt, waardoor windturbines gemiddeld tussen 8 en 12 jaar zijn terugbetaald. Ook hier krijgt u groenestroomcertificaten

Klaar om vandaag te werken aan meer energie-efficiëntie? Luminus helpt u graag verder op weg. Of download hier het e-book rond Energie Economie.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.