Nieuws Antwerpen Betonfabriek Coeck en Recticel werken samen op scholenproject

Betonfabriek Coeck en Recticel werken samen op scholenproject

Betonfabriek Coeck en Recticel werken samen op scholenproject

coeckDe Betonfabriek Coeck uit Niel en isolatiespecialist Recticel Insulation (Wetteren) hebben samen aangetoond wat duurzame scholenbouw is. Met de uitbreiding van het Scheppersinstituut in Wetteren bouwden ze er mee aan een voorbeeldproject als school voor de toekomst. De leerlingen uit de afdelingen bouw, renovatie, sanitair en verwarming werkten er mee aan het project en bouwden op die manier hun eigen school.

Dankzij de kwaliteitsvolle betonblokken van Coeck en de ultradunne, efficiënte Eurowall spouwisolatie van Recticel Insulation vormden beide bedrijven een duo dat naadloos op elkaar wist in te spelen. De focus lag niet alleen op duurzaamheid, maar ook op thermisch comfort, akoestiek, een interessante prijs/kwaliteitverhouding en veiligheid. Het project Scheppersinstituut is meteen een ‘schoolvoorbeeld’ waarmee beide firma’s tijdens het weekeind kunnen mee uitpakken op Batibouw.

Het gebruik van betonblokken kent een lange traditie in scholenbouw en is actueler dan ooit. Zeker nu de vraag naar milieuvriendelijke en duurzame materialen hoog op ieders lijstje staan. Betonblokken zijn immers vervaardigd uit alleen maar natuurlijke grondstoffen die overvloedig aanwezig zijn zoals zand en granulaten (85 %), uit cement (9 %) en water (6 %). Het resultaat is een product dat een lange levensduur garandeert, stelt Els Deray van het bedrijf.

Ook de Eurowall spouwisolatie van Recticel Insulation garandeert duurzaamheid. Door de isolatieplaten van Recticel Insulation te gebruiken kan men van een levenslange garantie op de isolatiewaarde genieten. De isolatieplaten zijn bovendien waterafstotend, vormvast en bestand tegen krimpen. Met Eurowall isolatie heeft men een doorlopend isolatieschild waardoor het gebouw perfect geïsoleerd blijft, een leven lang. Goed voor het milieu en een stevige besparing op de energiefactuur.

Een aangename en constante temperatuur in de schoolgebouwen is een must voor een optimale leeromgeving. Op dat vlak is er de thermische inertie, één van de slimme eigenschappen van betonblokken, die zorgt dat het beton de warmte opvangt en buffert. Slechts geleidelijk aan komt deze warmte weer vrij waardoor een aangenaam binnenklimaat, met minimale temperatuurschommelingen ontstaat. Ook hier vormt Coeck tandem met Recticel Insulation. De Eurowall-platen versterken het binnenklimaat dat aangenaam en constant blijft. De dunne platen hebben een blijvende isolatiewaarde van maar liefst λD 0,023 W/mK!

Stilte is een vereiste in de klas om tot goede resultaten te komen. Betonblokken bieden leerlingen gelukkig een rustige studieomgeving. Dit materiaal verzwakt dankzij zijn hoge massa het luchtgeluid waardoor er geen lawaaihinder is tussen twee klassen of met de refter of gang. Met hun akoestiek verbeterende werking zijn de Sonus betonblokken van Coeck perfect geschikt voor ruimtes waar gevaar op veel nagalm en een slechte spraakverstaanbaarheid kunnen optreden. De Sonus Block is een innovatieve betonblok voor zichtwerk met een groot geluidsabsorberend vermogen door de twee verticale gleuven in de bouwsteen. De gleuven staan in verbinding met een achterliggende holle ruimte die het geluid als het ware absorbeert.

Bouwen met betonblokken garandeert dankzij de hoge brandweerstand. een veilige leeromgeving. De stabiliteit van betonbouw blijft lang behouden wanneer het noodlot toe zou slaan. Een belangrijk voordeel van de hoge drukweerstand en draagkracht van een betonblok is de grote ontwerpvrijheid. Denk maar aan de mogelijkheden om met bijvoorbeeld grote raampartijen te werken. Een eigenschap die Coeck deelt met Recticel Insulation. De dunne isolatieplaten hinderen een architect evenmin in zijn ontwerpvrijheid. Van een grote isolatiedikte die zijn werk beperkt, is immers geen sprake.

Op budgettair vlak is Eurowall-spouwisolatie een dubbele meevaller in de portefeuille. De platen doen niet alleen besparen op energiebesparing, Ook de plaatsing staat garant voor tijds- en geldwinst. Een Eurowall-isolatieplaat beschikt aan de vier zijden over een tand- en groefkliksysteem. Dat biedt vele voordelen: een doorlopend isolatieschild, een betere winddichtheid en extra energiewinst. Ook de bekleding springt in het oog. Eurowall-isolatie bestaat aan één zijde uit reflecterende bekleding voor een betere isolatie. Deze zijde wordt in de richting van de luchtspouw aangebracht. Hierop is standaard een rasterpatroon voorzien om de plaats voor spouwankers gemakkelijker te bepalen. De andere zijde, met een matte bekleding, biedt bescherming tegen mogelijke aantasting door cement. Daarmee beschikt het Scheppersinstuut over een doorgedreven spouwmuurisolatie van de beste kwaliteit. Nog kan het beter, want Recticel Insulation zit niet stil. Met de nieuwe Eurowall 21-spouwisolatie gaat het bedrijf nog een stap verder. De vernieuwde plaat behaalt een isolatiewaarde die nog 10 % beter is, goed voor 0,021 W/mK! Kom het ontdekken op Batibouw.

Niet alleen Eurowall-isolatie staat voor geldbesparing en innovatie. Beton is eveneens op budgettair gebied een geschikte optie voor alle bouwwerken. Zichtbetonblokken, maar ook standaardbetonblokken hebben geen afwerking zoals bepleisteren, schilderen… nodig. Bovendien zorgen het productieproces en de eigenschappen van de nieuwe en innovatieve tand- en groefblok voor een enorme tijdswinst. Zo verhoogt de nieuwe blok van Coeck door zijn ingenieuze verbinding het rendement tijdens de uitvoering aanzienlijk, bovendien wordt het mortelverbruik gereduceerd. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is uw deel. Zeker wanneer u de levensduur van een betonblok in het achterhoofd houdt. Ook onderhoud is quasi overbodig. De wanden blijven er lang mooi en proper uitzien.

Dat bouwen teamwork is, hebben niet alleen Betonfabriek Coeck en Recticel Insulation aangetoond in Wetteren. De leerlingen bouw, renovatie, sanitair, verwarming … van het Scheppersinstuut waren hiervan het beste voorbeeld. Zij werkten mee aan de bouw. Een mooiere praktijkles dan zelf een stuk school bouwen, is er allicht niet. Het investeren in opleiding en degelijk geschoolde toekomstige werkkrachten maakte het duurzame karakter van het gebouw compleet.

De Betonfabriek Coeck is een toonaangevende onderneming in Niel. Het bedrijf is met de kinderen van Ludo Coeck, Thomas en Cathérine al aan zijn vijfde generatie toe. De onderneming stelt 150 mensen tewerk en realiseerde in 2012 een omzet van 95 miljoen euro. Enkele weken geleden opende het bedrijf een tweede loskade voor binnenschepen.

Verwant en interessant:

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer