Nieuws Antwerpen Bewustwordingscampagne leidt tot minder zwerfvuil in haven

Bewustwordingscampagne leidt tot minder zwerfvuil in haven

Beeld ter illustratie

Bewustwordingscampagne leidt tot minder zwerfvuil in haven

Mooimakers en Port of Antwerp lanceerden enkele maanden geleden de bewustwordingscampagne rond zwerfvuil. Zes bermborden met de leuze ‘Geef je afval een lift tot aan de vuilnisbak’ moesten voor minder zwerfvuil zorgen. Die actie resulteerde in zes procent minder afval in een straal van 10 kilometer rond deze borden.

In de bermen van verbindingswegen in de haven van Antwerpen komen zwerfvuil en sluikstort frequent voor. Dus werken Mooimakers en de Antwerpse haven al een tijdlang samen om dit probleem aan te pakken. Eind mei en begin juni werden daarom als test communicatieborden geplaatst in drie gebieden in de haven van Antwerpen, ter hoogte van Verrebroek en Kallo. Na het tellen van de hoeveelheid zwerfvuil en sluikstort in het havengebied, voor en na de plaatsing van de bermborden*, bleek de actie een positief effect te hebben.

6 procent minder zwerfvuil

Verspreid over de twee volledige meetperiodes vóór en na het plaatsen van de borden nam het aantal stukken zwerfvuil (minstens 10 cm bij 5 cm) over de hele meetzone met 6 procent af. Een voorzichtige, maar belangrijke daling. In de rijrichting van de bermborden daalt dit zelfs met 13%. In de bermen waar geen borden werden geplaatst, liggen er evenveel stuks zwerfvuil voor en na het plaatsen van de borden. “De daling is bescheiden, maar in samenspel met andere initiatieven draagt dit wel bij aan het terugdringen van zwerfvuil in de haven. We zien in de resultaten dat de boodschap toch een percentage van de chauffeurs bereikt”, zegt Els Gommeren, coördinator van Mooimakers.

Mondmaskers

Bijna de helft (45%) van het afval dat in de bermen werd teruggevonden bestond uit papier en karton, mondmaskers en wc-papier. Drank- en voedingsverpakkingen komen daarna met ongeveer 40% van het aantal stuks. “De resultaten hebben ons alleen maar gemotiveerd om de samenwerking met Mooimakers verder op te drijven”, zegt Vincent Van Dyck, expert milieu bij Port of Antwerp. “Het feit dat we vaak transportdocumenten, kartonnen verpakkingen en wc-papier aantroffen, willen we op korte termijn aanpakken door onze servicepunten extra in de kijker te zetten. Daarnaast zijn we ook volop bezig om een extra vrachtwagenparking te realiseren op linkeroever uitgerust mét sanitaire voorzieningen en sorteerstraten. Tot slot trachten we een verdere digitalisering van de transportsector te stimuleren. Beide initiatieven zullen ongetwijfeld opnieuw een positieve impact hebben op het zwerfvuilprobleem.” Mooimakers juicht deze integrale aanpak van het probleem alleen maar toe.

Om extra ruchtbaarheid te geven en resultaten te optimaliseren krijgen Mooimakers en de Port of Antwerp ook ondersteuning vanuit de transportsector. TLV (Transport en Logistiek Vlaanderen) en Febetra zullen op hun beurt helpen om deze boodschap verder uit te dragen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.