Nieuws Antwerpen Bijna 2.000 zaken opgericht tijdens lockdown

Bijna 2.000 zaken opgericht tijdens lockdown

Bijna 2.000 zaken opgericht tijdens lockdown

ANTWERPEN/NIJLEN – Afgelopen vrijdag opende Annemie Van den Brande de deuren van haar winkel LactoBlij in Nijlen. Zij is één van de starters tijdens de coronacrisis. “Dat zelfs tijdens deze moeilijke tijden heel wat nieuwe zaken zijn opgericht, stemt ons positief voor de toekomst”, zegt Carl Van Dyck, directeur Unizo provincie Antwerpen. “Uiteraard zit er een daling in de starterscijfers ten opzichte van januari en februari. Maar het feit dat er 1.942 ondernemingen gestart zijn tijdens corona, en 6.201 in het gehele eerste kwartaal, is toch een opsteker.”

Ten opzichte van vorig jaar startten in april 48% minder ondernemers een nieuwe zaak. Vooral de horeca, detailhandel en bouwsector hebben te kampen met deze onzekere tijd. Toch staat die onzekerheid niet iedereen in de weg om te bouwen aan hun droom.

“Het idee om een zaak te starten komt misschien wel van de een op de andere dag, maar de weg ernaar toe is vaak een proces van langere adem. Dat zet je niet zomaar on-hold”, zegt Carl Van Dyck. “Voor sommigen is deze situatie zelfs een opportuniteit om de sprong toch te wagen.” Unizo provincie Antwerpen merkt zelfs dat er de laatste weken veel vragen binnenkomen van kandidaat-starters.

Uitgestelde opening door corona

Annemie Van den Brande legt zich met LactoBlij uitsluitend toe op lactosevrije producten. Door de corona-crisis heeft Annemie de opening van haar winkel juist moeten uitstellen. “De winkel kon niet op tijd afgewerkt worden, omdat de leveranciers van het meubilair dicht gingen. Liever was ik midden in de hamster-periode gestart”, vertelt Annemie Van den Brande.

Organisatorisch is het wat gepuzzel. De kindjes van Annemie zijn thuis, de corona-maatregelen brengen een meerkost mee, en het businessplan hield geen rekening met een pandemie. Toch is de crisis ook een opportuniteit. “Ik heb al een paar klanten gehad die eerst in het buitenland winkelden voor mijn producten. Nu de grenzen gesloten zijn, winkelen de mensen weer lokaal.”

Ontdek hier de starters uit de Antwerpse regio.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.