De kelderruimte van Het Steen wordt vanaf deze maand ter beschikking gesteld van de Wijnfaktorij. Het bedrijf laat er gedurende een jaar negenhonderd flessen rode wijn rijpen. Het gaat om drie tot vijf vaten van elk 225 liter.
De wijn zal in 2026 gebotteld worden en op het etiket komt een verwijzing naar Het Steen en een schip, gezien dat jaar de Tall Ships Races opnieuw doorgaan in Antwerpen. Wijnfaktorij is de enige wijnproducent in Antwerpen en maakt wijnen van eigen geteelde druiven.
Lees ook: Het verhaal achter de bijzondere natuurwijn van Wijnfaktorij: “Wie wil er nu eenheidsworst?”
De wijnmaker heeft intussen drie hectare Hagelandse wijngaard en maakt Antwerpse wijn die onder andere in Antwerpse restaurants zoals The Jane, Hertog Jan en Bistrot du Nord wordt geserveerd.
“Hoe Antwerpser kan het nog zijn als de wijn die in hartje stad gemaakt wordt ook nog een jaar in de historische kelders van Het Steen kan rijpen? Een naam voor de wijn is er nog niet, maar we hebben nog meer dan een jaar de tijd. Geduld is een fijn ingrediënt bij het maken van goede wijn”, zegt Patrick Nijs van de Wijnfaktorij.

De roséwijn ‘Chansaar’ van Wijnfaktorij is nu al verkrijgbaar in de Antwerp City Shop van Het Steen en het Centraal Station. “Antwerpen is historisch gezien altijd al een wijnstad geweest. Vlakbij de Grote Markt heb je bijvoorbeeld de Wijngaardstraat en in het havengebied de Wijnweg: namen die verwijzen naar de wijnhandel die hier in de middeleeuwen plaatsvond”, zegt de schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA).