Birdhouse jan 2020

Birdhouse verwelkomt nieuwe lichting start-ups

ANTWERPEN – Uit meer dan 550 start-ups selecteerde de jury van Birdhouse er 10 die als zevende lichting het komende half jaar het vernieuwde programma en het nieuwe businessmodel inwijden. De gelukkigen zijn Cashplannr, Tifogroup, Joyco, JustBite, Engaging Heroes, Q-it, Bubbly-Doo, Dockflow, Tcofleet.be en We Love Food. Die laatste vier zullen vanuit Antwerpen actief zijn.

Birdhouse richt zich als accelerator vooral op start-ups die klaar zijn om te schalen. Ze hebben al een minimum viable product, ze hebben al tractie bij klanten en deze staan op de drempel van een groeiversnelling. Birdhouse helpt hen met een intensief traject van een half jaar om die cruciale stap te zetten. Met succes, want van de start-ups die geselecteerd werden voor de vorige 6 cohorts draait 88 procent vandaag op volle toeren. Meer nog: hun omzet groeit elk jaar met gemiddeld 300 procent.

Persoonlijk programma op maat

Om start-ups nog sneller én duurzamer te helpen groeien, scherpt Birdhouse zijn programma verder aan, legt ceo Jan-Willem Callebaut uit. “Elke start-up is anders, one size fits all werkt niet. We gaan samen met elke start-up die we toelaten een persoonlijk programma op maat uitwerken. Met mentoren die hun markt door en door kennen, met alleen maar relevante workshops en sessies zodat ze geen kostbare tijd verliezen, met duidelijke deliverables.”

Om de aanscherping van het programma mogelijk te maken zijn de voorwaarden voor deelname aangepast, waarbij iedere deelnemende start-up 3% van zijn aandelen afstaat.

Financiering van 50.000 euro voor elke start-up

Alle start-ups kunnen voortaan ook een beroep doen op een financiering via Belfius Bank van 50.000 euro. Ze hoeven het kapitaal pas na drie jaar terug te betalen, aan een extra voordelige rentevoet van 1,1 procent. Belfius ontwikkelde de bulletlening speciaal voor Birdhouse.

“Die 50.000 euro kan echt het verschil maken tussen slagen of falen”, zegt Callebaut. “We hebben in vorige cohorts gemerkt dat veelbelovende start-ups het niet halen, omdat ze te weinig geld ter beschikking hebben om snel genoeg te kunnen accelereren naar een grotere kapitaalronde. De lening, waarmee ze bijvoorbeeld een jaar lang een extra teamlid kunnen betalen, geeft hen die ademruimte.”