Foto: RR

BK Geveldragers lanceert platform om bouwplannen automatisch te genereren met behulp van artificiële intelligentie

BK Geveldragers kondigt de lancering aan van AutoBIM.be, een platform waar architecten en bouwbedrijven hun bouwplannen kunnen uploaden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een AI-algoritme dat op afzienbare tijd automatisch bouwplannen analyseert en interpreteert. "Dit draagt bij aan onze voortdurende inspanningen om de productiviteit in de bouwsector te verhogen door middel van digitalisering", stelt de Malse onderneming.

“Dankzij de steile opmars van tools als ChatGPT is artificiële intelligentie alomtegenwoordig. Steeds meer bedrijven zien de mogelijkheden en use-cases ervan in. Dit momentum willen we meer dan ooit aangrijpen om de bouwsector bewust te maken van de mogelijkheden”, stelt het Malse bedrijf in een persbericht.

Het einddoel van het platform is om automatisch een BIM model te kunnen genereren op basis van de 2D bouwplannen. “Gebruikers kunnen hun 2D bouwplannen uploaden en het platform zal in de toekomst automatisch een volledige meetstaat genereren”, verduidelijkt de firma. “In een later stadium is het ons doel om ook een BIM-model te genereren op basis van het geüploade 2D-plan. Dit draagt bij aan onze voortdurende inspanningen om de productiviteit in de bouwsector te verhogen door middel van digitalisering.”

LEES OOK. BK Geveldragers past artificiële intelligentie toe in de bouwsector

 

Duizenden bouwplannen

“We hebben een aanzienlijke toename van de productiviteit gezien sinds we A.I. hebben geïntegreerd in ons werkproces”, zegt Bart Lauryssen, oprichter van BK Geveldragers. “Waar we vroeger een half uur nodig hadden om een offerte op te stellen, kunnen we dit nu doen in slechts drie minuten. We streven ernaar deze efficiëntie uit te breiden naar de gehele bouwsector met AutoBIM.be.”

Om het ambitieuze AI-plan te doen slagen, hebben de medewerkers van BK Geveldragers echter duizenden bouwplannen nodig om het model te trainen en bij te sturen waar nodig. “Daarom nodigen we bedrijven uit de bouwsector uit om hun bouwplannen te delen via AutoBIM.be”, klinkt het veder. “Door deel te nemen aan dit project, kunnen bedrijven bijdragen aan de voortdurende innovatie in de bouwsector en helpen bij het verbeteren van de nauwkeurigheid en efficiëntie van de AI-module”, aldus het BK Geveldragers-team.