Mr. H. Bouquet sluit fysieke winkel Foto: Koen Fasseur

Bloemenwinkel Mr. H. Bouquet op Nieuw Zuid sluit en gaat verder als webshop

Biologische bloemen en planten in combinatie met toffe tweedehandsspullen en atypische accessoires. Toen bloemenwinkel Mr. H. Bouquet drie jaar geleden zijn intrek nam in circuit, leek de duurzame onderneming klaar voor een mooi huwelijk met de circulaire hub op Nieuw Zuid. Helaas maakt geen bij honing zonder bloem, en blijft geen handelszaak leven zonder klanten. En dus houdt zaakvoerder Herman Maes (64) het voor bekeken op Nieuw Zuid. “Ontzettend jammer, maar cijfers liegen niet. Zolang de wijk niet af is, zal het moeilijk worden om hier als winkel te overleven.”

“Zo’n twee jaar geleden verhuisde ik met mijn bloemenwinkel dolenthousiast richting circuit. Eerder baatte ik de zaak uit in de buurt van het Sint-Vincentiusziekenhuis, maar mijn duurzame visie zou veel beter gedijen in de toen nog nieuwe winkelzone”, blikt zaakvoerder Herman Maes terug op de begindagen van Mr. H. Bouquet op Nieuw Zuid.

Herman behoorde tot de eerste generatie commerçanten in de ‘circulaire speeltuin’. In de loop der tijd zag hij met lede ogen aan hoe de ene na de andere zaak wegtrok uit circuit. “Ik was de laatste die overbleef. Na iets meer dan twee jaar is nu ook mijn tijd gekomen”, oordeelt Herman. “Als ik de cijfers bekijk, kan ik enkel maar concluderen dat het de foute kant uitgaat met de winkel. Er is niet meteen beterschap in zicht, dus is de conclusie snel getrokken.”

De zestiger hoeft niet lang te peinzen over de mogelijke oorzaken. “Er is simpelweg te weinig natuurlijke passage op Nieuw Zuid. Zolang de nieuwbouw achter circuit niet is afgerond, zal het voor winkels een ontzettend lastige klus worden om het hoofd boven water te houden”, stelt Herman onverbloemd.

“De wijk is nog niet volledig af en mist bijgevolg een soort dynamiek. Ik ben er zeker van dat handelszaken hier binnenkort wel mooie verhalen zullen schrijven. Maar dat is momenteel nog niet aan de orde. Zelfs de Kringwinkel lokt te weinig volk aan om je als kleinere zaak aan op te trekken.”

“Of ik spijt heb? Allerminst. Het was een leerrijke ervaring. Als ondernemer blijf ik flexibel. Ik zocht naar een nieuwe uitdaging en vond die ook”, stelt Herman positief. “De fysieke winkel mag dan verdwijnen, Mr. H. Bouquet blijft wel bestaan als webshop.”

“Ik ben niet meer van de jongsten, en zo’n zaak onderhouden kost veel moeite. Nu ik overschakel naar een webwinkel, vallen er heel wat verplichtingen weg. De komende maanden neem ik de tijd om de website volledig klaar te stomen voor een nieuwe start. Ik mik op april, de start van het nieuwe bloemenseizoen.”

Herman zal snoeien in het aanbod en zich volledig toespitsen op bloemen. “Wie graag langskwam om leuke accessoires te scoren, is de komende maanden zeker nog welkom op circuit. Ik houd een grote uitverkoop. In januari trek ik de deur op Nieuw Zuid dan voorgoed achter mij dicht.”