Nieuws Antwerpen Blommaert Aluminium scoort in Brazilië

Blommaert Aluminium scoort in Brazilië

Blommaert Aluminium scoort in Brazilië

blommaertBlommaert Aluminium uit Wijnegem is zijn productiehallen langs het Albvertkanaal opnieuw aan het uitbreiden. Het bedrijf ziet zijn orderbestand aan beweegbare luiken onafgebroken aangroeien. Vooral de doorbraak in Brazilië trekt de perspectieven voor de onderneming breed open. Zuid-Amerika biedt kennelijk nog enorme opportuniteiten.

Blommaert Aluminium werd in 1978 opgezet door vader Philippe Blommaert. Scheepsluiken op binnenschepen werden tot dan toe veelal uit hout gemaakt maar hout is relatief zwaar en moeiijk handelbaar. Bovendien bleek het scheepsruim naderhand zelden helemaal waterdicht. Vader Blommaert werkte dan ook de idee uit om de houten luiken te vervangen door veel lichtere alternatieven uit aluminium. Aluminium luiken zijn licht, onderhoudsvriendelijk en helemaal recycleerbaar.

Blommaert Aluminium groeide in al die jaren uit tot een belangrijke leverancier voor de binnenvaart. In die mate dat de onderneming vandaag al 50 mensen tewerkstelt en in 2013 tekende voor een omzet van liefst 9,6 miljoen euro.

Een toevallige ontmoeting met een Braziliaanse scheepsagent heeft de ontwikkeling van het bedrijf uit Wijnegem een extra boost gegeven. De man bleek immers grote belangstelling te betonen voor de luiken in aluminium. In een gesprek met het weekblad Trends geeft zoon Tom Blommaert aan dat de scheepsagent voor een grote sojaproducent uit Manaus werkte. Die werd eveneens geconfronteerd met problemen van waterdichtheid op zijn duwbakken terwijl het aanbrengen van dekzeilen op de schepen vaak uren werk kostte. De automatisch toeschuivende luiken van Blommaert Aluminium leken hem een perfecte oplossing.

Toch liepen de gesprekken aanvankelijk nog moeilijk, zegt Tom Blommaert aan Trends. Het duurde nog twee jaar aan prospecties vooraleer in juni van verleden jaar een eerste bestelling genoteerd mocht worden. Meteen een bestelling van luiken voor…. 50 duwbakken. Sindsdien gaat het verder in stijgende lijn. Blommaert Aluminium heeft er nu al 165 op de teller staan.

Blommaert Aluminium heeft ondertussen een eigen kantoor voor technische ondersteuning opgestart in Brazilië.

In Wijnegem gaan ze ondertussen voluit voor Latijns-Amerika. Er liggen kaarten op tafel met Argentinië, Colombia, Paraguay.

Blommaert Aluminium heeft ondertussen financiële steun gekregen van de investeringsvennootschap Buysse & Partners. Die namen 51% van het kapitaal over. De vennootschap was niet helemaal toevallig eveneens vertegenwoordigd in Latijns-Amerika en onderkent de langetermijnstrategie van de Blommaerts.

Het bedrijf investeert ondertussen ook in een doelberichte diversificatie van de activiteiten. Het gaat niet enkel meer om scheepsluiken. Ook andere opslagplaatsen als loodsen voor winterzout, kunstmeststoffen, pigmenten e.a. kunnen makkelijk bediend worden door mobiele luiken uit aluminium. Volgens Tom Blommaert haalt het bedrijf nu 20% van zijn omzet uit de nieuwe markten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.