Nieuws Antwerpen Blue Gate Antwerp wil duurzame energiehub

Blue Gate Antwerp wil duurzame energiehub

Blue Gate Antwerp wil duurzame energiehub

Blue Gate Antwerp onderzoekt of een duurzame energiehub op haar site technisch en economisch haalbaar is. De energiehaven wil op die manier bijdragen tot een meer circulaire en klimaatneutrale samenleving. Het gaat daarvoor ook op zoek naar partners.

Al sinds 1902 fungeerde Petroleum Zuid – vandaag Blue Gate Antwerp – als petroleumhaven voor de invoer, distributie en raffinage van petroleum. De site groeide al snel uit tot de belangrijkste invoerhaven van fossiele brandstoffen in Europa, maar vandaag dringen duurzame energievormen zich meer en meer op.

Daarom wil Blue Gate Antwerp Public Holding onderzoeken of de site opnieuw een rol als satellietlocatie van de haven van Antwerpen kan vervullen in een nieuw industrieel ecosysteem rond distributie van duurzame energiealternatieven, zoals waterstof.

Marktonderzoek

Om deze vraag te beantwoorden lanceert Blue Gate Antwerp Public Holding een marktbevraging. Die is gericht op bedrijven met expertise in duurzame energie, zoals de ontwikkeling van waterstoftechnologieën of op- en overslag van waterstof en andere duurzame energieën.

Voor de realisatie van de energiehub wordt een perceel ter beschikking gesteld dat grenst aan de Schelde. Het perceel van 1,9 hectare kan op termijn worden uitgebreid tot 13,8 hectare. Projectvoorstellen dienen te voldoen aan de duurzame ambities van Blue Gate Antwerp. Bedrijven kunnen zich kandidaat stellen tot en met 14 januari 2022.

“Blue Gate Antwerp heeft veel troeven om een strategische rol te vervullen binnen de waterstofeconomie. Het economisch potentieel van zo’n hub is groot en kan een belangrijke troef worden voor bedrijven die zich op de site komen vestigen”, zegt Claude Marinower, voorzitter raad van bestuur Blue Gate Antwerp Public Holding en Antwerps schepen voor Economie en Industrie. “Ook kunnen we op die manier bijdragen aan de klimaatneutraliteit die de stad tegen 2050 nastreeft. Waterstof wordt daarin gezien als een cruciale schakel in de toekomstige duurzame energievoorziening. Daarin willen we met Blue Gate Antwerp mee het verschil maken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.