Nieuws Antwerpen BlueChem gaat voor duurzame chemie in Antwerpen

BlueChem gaat voor duurzame chemie in Antwerpen

BlueChem gaat voor duurzame chemie in Antwerpen

gabriëlleOp de terreinen van het nu nog sterk vervuilde Petroleum Zuid in Antwerpen, Blue Gate Antwerp moet tegen 2016 het innovatiecentrum BlueChem opstarten. De schoonmaak van de gronden is inmiddels opgestart. BlueChem wordt een incubatiecentrum voor duurzame chemie. Het is de bedoeling dat in het centrum nieuwe productiestromen ontwikkeld worden die het milieu ten goede kunnen komen. Het businessmodel van BlueChem is ondertussen af. Het incubatiecentrum zal open staan voor startende bedrijven, KMO’s, researchafdelingen van grote bedrijven en kennisinstellingen.

Het businessmodel gaat uit van een startscenario met een incubator die ruimte biedt aan bedrijven en kennisinstellingen om zich te vestigen met duurzame chemielabo’s. Verder zal BlueChem services bieden zoals financieringsinstrumenten, mogelijkheden tot upscaling, administratieve ondersteuning en matchmaking met partners.

De basisinvestering bedraagt 6,1 miljoen euro voor de oprichting van het hoofdgebouw. Voor de doorgroei naar het groeiscenario (uitbreiding tot 6000 m²) is een extra basisinvestering van 1,8 miljoen euro nodig. De incubator zal opgestart worden met vier werknemers. Op tien jaar tijd moet BlueChem volgens projectleidster Gabriëlle van Zoeren leiden tot een klantenbasis van 33 tot 55 bedrijven met 1000 tot 1650 jobs. Het onderzoek wees het duurzaam bedrijventerrein Blue Gate Antwerp aan als de ideale locatie.

Naast de aangekondigde Vlaamse middelen heeft stad Antwerpen op zijn investeringsbegroting al 4 miljoen euro voorzien voor BlueChem.

Cruciaal in het lukken van een incubator is de samenwerking tussen alle stakeholders. Dirk Fransaer van Vito pleit daarom ook voor een samenwerking tussen onderzoeksgroepen op één locatie. FISCH (Flanders Innovation Hub voor Sustainable Chemistry), waarin alle universiteiten vertegenwoordigd zijn, staat volledig achter deze aanpak. Ook Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen, geeft zijn steun aan deze samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Hij pleit ook voor samenwerking over sectorgrenzen heen en noemde BlueChem een belangrijk project in de transformatie van de Vlaamse industrie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.