Nieuws Antwerpen Bocimar duwt CMB in het rood

Bocimar duwt CMB in het rood

Bocimar duwt CMB in het rood

cmbmarcDe scheepvaartgroep CMB zakte tijdens het eerste kwartaal van het lopende boekjaar opnieuw in het rood. Dit heeft alles te maken met de relatief zwakke resultaten van de drogebulkrederij Bocimar. Er was minder vraag naar steenkool en ijzererts. De vrachttarieven staan daardoor blijvend onder druk.

Met een verlies van 3,1 miljoen dollar heeft CMB het boekjaar 2014 slecht ingezet. De rederij van Marc Saverys lijdt onder de scherpe concurrentie op de markt. Er zijn nog altijd te veel drogebulkschepen in de vaart. De gevolgen van de economische crisis wegen bovendien op de grote ondernemingen die minder steenkool en ertsen nodig hebben.

Het verlies van 3,1 miljoen euro steekt pijnlijk af tegen de winst van 14 miljoen dollar die tijdens het eerste kwartaal van 2013 nog gerealiseerd werd maar die cijfers zijn sterk vertekend door de gerealiserde meerwaarde op de verkoop van aandelen in de Australische mijnbouwmaatschappij FMG.

Bocimar, de drogebulkmaatschappij van CMB leed specifiek onder de daling van de export aan ijzererts uit Brazilië. Ook de Colombiaanse uitvoer aan kolen stond onder druk. De slechte weersomstandigheden op zee zorgden voor bijkomende moeilijkheden.

ASL Aviation, de luchtvaartmaatschappij uit de groep zorgde voor een beperkt tegengewicht. De 1,4 miljoen euro winst woog evenwel niet op tegen de slechte cijfers van Bocimar.

Aan de Gerlachekaai blijft men niettemin optimistisch. Volgens het management is er ongetwijfeld beterschap op komst. De vraag naar ijzererst uit China zal volgens de analisten sterk stijgen, de export uit Zuid-Amerika zal daardoor opveren en de beperkte aangroei van nieuwe drogebulkschepen zal de vrachttarieven niet langer onder druk zetten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.