Nieuws Antwerpen Bolides wil 1000 deelwagens op de baan

Bolides wil 1000 deelwagens op de baan

Bolides wil 1000 deelwagens op de baan

audi
Ergens aankomen met een mooie wagen. Het heeft toch altijd wat. Zelfs al kun je je de aankoop van zo’n Mercedes of Audi eigenlijk niet permitteren. De Antwerpse start-up Bolides van Bart Lizen en zijn zakelijke partner Thibaud Dedier willen dat met hun “premium deelwagens” voor iedereen mogelijk maken.

Bart Lizen en Thibaud Dedier hebben hun expertise rond duurzame conceptontwikkeling afgesteld op hun jarenlange ervaring in de fleet, lease- en autoverhuurmarkt. Bolides biedt zijn gebruikers duurzame individuele mobiliteit aan zonder dat ze het comfort van een luxewagen moeten opgeven. Het grote verschil met bestaande diensten is de pay-per-use formule in plaats van een permanent abonnement. Bolides positioneert zich zo als een autoverhuurder op ultra-kortetermijn. Met de opening van een pop-up kantoor in de Anselmostraat 100 te Antwerpen krijgt de online community rond Bolides nu ook een echte ontmoetingsplaats.

Uit buitenlandse studies blijkt dat elke gedeelde auto in een stedelijke omgeving tot acht wagens in bezit kan vervangen. Per deelauto zijn er 20 tot 25 gebruikers. Toch is autodelen vandaag nog niet echt populair bij het grote publiek. Het imago is niet aantrekkelijk en het concept wordt beschouwd als een onderdeel van een ascetische levensstijl waarin velen zich niet herkennen.

“Met onze premiumwagens en ons online platform willen we het imago van autodelen alvast veranderen. Vele autobezitters gebruiken hun wagen het grootste deel van de dag niet waarvoor hij ontworpen is, nl. om te rijden en niet om geparkeerd te staan. Dat betekent dat de bezitter ook opdraait voor het waardeverlies dat daarmee gepaard gaat. Dit gaat zeker op wanneer we te maken hebben met de tweede wagen binnen een gezin”, zegt Bart Lizen van Bolides.

Een vergelijking tussen het privébezit van een Audi A1 met een cataloguswaarde van 18000 € en een A1 delen via Bolides leert dat het voordeel kan oplopen tot bijna € 1375 per jaar voor wie slechts 5000 km aflegt.

Bolides heeft zijn gebruikersplatform rond de smartphone gebouwd. Dankzij de zelf ontwikkelde app, die vandaag beschikbaar is voor iOS en Android, kan de gebruiker zijn wagen zoeken, reserveren, openen en starten. De app laat ook de om de auto af te sluiten en in reservatie te houden of de rit volledig te beëindigen. Tegelijkertijd ontvangt de gebruiker dan een bericht waarin hem de prijs van zijn ritje meegedeeld wordt. Geen sprake dus van rekeningen die pas vele dagen later opgestuurd worden.

Vandaag worden Audi A1’s aangeboden die uitgerust zijn met alle nodige veiligheidssystemen, motoren die duurzaamheid aan efficiëntie koppelen, vijf deuren en een complete comfortuitrusting zoals parkeerhulp, automatische airconditioning en gps. Dat maakt de wagens niet alleen geschikt voor particulier gebruik maar tevens voor professionele verplaatsingen.

Goedkoper dan bezit

Bolides laat zijn gebruikers enkel voor het gebruik betalen zonder permanente abonnementsformule. Dat is een groot verschil met andere aanbieders op de markt. De prijszetting is transparant met een vaste bijdrage van € 7,5 (inclusief BTW) per uur en van slechts € 0,145 (inclusief BTW) per effectief gereden kilometer. Daarmee zijn alle kosten, inclusief brandstof en parking binnen de startzone, gedekt.

Bolides biedt een gebruiksvriendelijke service voor mensen die bewust kiezen om niet te investeren in wagenbezit. Tegelijkertijd hechten deze mensen veel waarde aan individuele en kwalitatieve mobiliteit. Uit cijfers van Bolides blijkt bovendien dat zijn gebruikers voorheen nog nooit aan autodelen hebben gedaan.

Bolides vult een gat in de markt dat vandaag nog niet bediend wordt door andere aanbieders. “Daarom zien wij andere diensten niet dadelijk als concurrenten maar eerder als bondgenoten om consumenten aan het autodelen te krijgen. Hoe meer er over gesproken wordt, hoe beter voor onze steden”, zegt Thibaud Dedier.

Vraaggedreven groei moet Bolides een aandeel van 25% in de autodeelmarkt opleveren
De totale markt voor het autodelen in België wordt geschat op potentieel 110.000 gebruikers ofwel 4400 deelauto’s. Dat is in overeenstemming met internationale cijfers die aantonen dat ongeveer 1% van de totale bevolking kan en wil overgaan tot autodelen.
Bolides wil 1000 deelwagens in beheer hebben tegen 2018 en plant daarom actief nieuwe gebruikers te gaan werven via sociale media. Potentiële gebruikers worden uitgenodigd om hun vlag te planten op www.bolides.be. Zo bepalen zij mee waar het volgende station zal gevestigd worden. Vanaf 40 vlaggen per km² is het voor Bolides rendabel om nieuwe wagens uit te baten.

Om de groeiende vraag optimaal te beantwoorden, opent Bolides een pop-up kantoor aan de Anselmostraat 100 in Antwerpen. Het kantoor zal drie maanden operationeel blijven en nieuwe gebruikers begeleiden bij hun eerste autodeelkilometers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.