Nieuws Antwerpen Bouw nieuwe Elisabethzaal van start

Bouw nieuwe Elisabethzaal van start

Bouw nieuwe Elisabethzaal van start

elisabethDe aannemers Willemen General Contractor (Mechelen), Verstraeten & Vanhecke (Wilrijk) en Heijmans Bouw (Bilzen) hebben als consortium THV Elisabeth de opdracht binnengehaald voor de bouw van de nieuwe Koningin Elisabethzaal, vlak naast de dierentuin in Antwerpen. Het wordt een totaal nieuw complex van 25.000 m2, met als blikvanger een concertzaal die plaats biedt aan 2.000 toeschouwers. De werken worden een dezer dagen opgestart.

Het Elisabeth Center Antwerp wordt een ideale omgeving voor klassieke muziek maar ook voor rock, pop, wereldmuziek en musicals. Nationale en internationale congressen zullen er hun deelnemers op een kwalitatieve en hedendaagse manier kunnen verwelkomen. Het center wordt ook de thuishaven voor de Filharmonie.

Het ontwerp voor de bouw van het geheel is van de hand van het Britse architectenbureau Ian Simpson in samenwerking met Kirkegaard Associates uit Chicago en studie en adviesbureau Bouwtechniek uit Antwerpen. Kirkegaard is een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek.

“Uiteraard is dit voor ons een heel belangrijke opdracht,” zegt van zijn kant Luc Nijs, algemeen directeur van Heijmans Bouw. “Het gebeurt niet elke dag dat er projecten van deze omvang worden toegekend. Binnen ons team verzorgen wij in de eerste fase de volledige ruwbouw (tot wind- en waterdicht), maar ook bij de afwerking zijn we nauw betrokken. Zo is het de ambitie om van deze concertzaal de meest moderne in Europa te maken op vlak van akoestiek, belichting, temperatuur, enzovoort. Hiervoor werken we uiteraard samen met erg gespecialiseerde, internationale bureaus. En ook met onze zusterafdelingen in Nederland, die onder meer in Utrecht ervaring hebben opgedaan met de bouw van concertzalen.”

De werken starten een dezer dagen. De afbraak van de oude zaal (foto) is al gebeurd. De oplevering van het nieuwe complex is gepland voor in 2016.

Enkele cijfers:
* er zullen drie torenkranen gebruikt worden
* er komen 500 funderingspalen
* 1300 ton wapeningsstaal
* 800 ton profielstaal
* 17.000 vierkante meter welfsels
* het zwaarste dakspant weegt 35 ton
* 17 liften
* een podium met 12 beweegbare delen

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.