Nieuws Antwerpen Bouw warmtenet met restwarmte Agfa-Gevaert gestart

Bouw warmtenet met restwarmte Agfa-Gevaert gestart

Bouw warmtenet met restwarmte Agfa-Gevaert gestart

MORTSEL/EDEGEM/ANTWERPEN – Binnenkort verrijzen er zo’n 300 woningen die verwarmd worden door de restwarmte van de industriële processen van de Agfa-Gevaertfabriek. Cathy Berx, de gouverneur van de provincie Antwerpen, liet vandaag symbolisch de eerste buis van het warmtenet van Warmte Verzilverd in de grond zakken. Daarmee gaf ze meteen ook het officiële startschot voor de bouw van de woonwijk Minerve.

Edegem en Mortsel krijgen het eerste warmtenet van de provincie dat restwarmte van de privé-industrie gebruikt om woningen van verwarming en sanitair warm water te voorzien. De restwarmte komt namelijk van de nabijgelegen Agfa-Gevaertfabriek. Het Mortselse bedrijf zet al jaren in op energie-efficiëntie, onder andere met absorptiekoeling en warmtepompen, maar er is nog veel potentieel om extra energie te recupereren.

Het project is een samenwerking tussen Agfa-Gevaert, projectontwikkelaar Revive en Warmte Verzilverd. Die laatste bestaat uit energiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower, aangevuld met experten van Kelvin Solutions, een expertisebureau met de focus op duurzame warmtebronnen. Samen staan zij in voor de ontwikkeling, de realisatie en het beheer van het coöperatieve warmtenet.

“Het gaat om een lokaal verankerd project. We gaan in zee met de Vlaamse aannemer Denys en recupereren de restwarmte van de Mortselse Agfa-Gevaertfabriek. Daarmee worden niet alleen de nieuwe woningen en de kringloopwinkel Opnieuw & Co, maar ook een productie-eenheid van Agfa-Gevaert zelf verwarmd”, legt Karen Feyen van Warmte Verzilverd uit.

Minstens twee gigawattuur

Via de schouwen van Agfa-Gevaert kan het warmtenet vanaf begin 2021 minstens twee gigawattuur recupereren. Dat moet ruimschoots genoeg zijn om de hele Minerve-wijk te verwarmen, goed voor zo’n 300 woningen. De aannemer van de bouwwerken, Vanderstraeten, is zopas met de bouw van de eerste fase van start gegaan. In die eerste fase komen er zo’n 16 huizen en 60 appartementen en wordt ook al heel wat groen aangelegd.

Projectontwikkelaar Revive stelt zich met de nieuwe woon- en werkwijk tot doel om van Minerve de duurzaamste wijk van Antwerpen te maken. De plannen om dat doel te bereiken zijn dan ook niet min.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.