Nieuws Antwerpen Bouwbedrijven blijven jobs verliezen

Bouwbedrijven blijven jobs verliezen

Bouwbedrijven blijven jobs verliezen

bouwtjetjeHet aantal jobs in de bouwssector blijft dalen. In de eerste maanden van het jaar gingen opnieuw 2500 arbeidsplaatsen verloren.  “De verdere afkalving van de werkgelegenheid is een zoveelste teken dat er nood is aan een substantiële loonlastenverlaging en een aanpak van de sociale fraude en de dumping,” zegt Hilde Masschelein van de Bouwunie.

Vlaamse bouwkmo’s schatten de bouwconjunctuur positiever in. Dat blijkt uit de recentste bouwbarometer van de Bouwunie. Ze hebben vooral betere vooruitzichten voor het werkvolume in de woningmarkt, met name in de renovatie. Maar de problemen van sociale dumping en oneerlijke concurrentie van en met buitenlanders blijven de bouwsector teisteren. De tewerkstelling kalft maand na maand verder af en de rendabiliteit van de bouwkmo’s staat onder druk.

De bouwbarometer blijft in het rood maar stijgt wel voor het tweede kwartaal op rij, om te landen op 98,1 indexpunten. De gemiddelde score van deze eerste jaarhelft (97,2) ligt duidelijk hoger dan die van de voorbije drie jaar (95,7). De bedrijfsleiders van bouwkmo’s hebben dus meer vertrouwen.

38 % van de Vlaamse bouwkmo’s heeft nu meer werk dan in het vorige kwartaal, terwijl 20 % nog altijd minder werk heeft. 22 % verwacht een stijging van het werkvolume en 19 % ziet zich minder opdrachten uitvoeren. De orderboekjes zijn beter gevuld. In vergelijking met twee jaar geleden hebben meer bouwkmo’s nog voor langere tijd opdrachten in hun planning gezet. 45 % heeft nog een volgeboekte agenda voor drie tot zes maanden en 12 % voor zes tot negen maanden. 7 % zit nog goed voor meer dan negen maanden.

De werkgelegenheid in de bouwsector staat al een hele tijd onder druk. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt vandaag 12 % van de ondervraagden met minder personeel. De Vlaamse bouwbedrijven stellen maand na maand minder bouwvakarbeiders tewerk. En de afkalving lijkt steeds sneller te gaan. Op drie jaar tijd gaat het om maar liefst meer dan 9000 arbeidsplaatsen. In de eerste vier maanden van 2015 gingen 2500 jobs verloren.

“Dit is een zware tol voor de bouwsector,” zegt Hilde Masschelein van Bouwunie. “En een zoveelste teken dat er nood is aan een substantiële loonlastenverlaging en een aanpak van de sociale fraude en dumping.”

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, verbeteren niet. Ze zijn volgens 36 % gedaald. De concurrentie blijft erg scherp. 30 % van de bouwbedrijven geeft aan dat de concurrentiedruk nog verzwaard is. Slechts 8 % ziet een verbetering. 27 % kampt met een hoger aantal slechte betalers en 45 % zegt met winstgevende prijzen te werken. De helft draait break-even en de overige 5 % met verlies. Van de ondervraagde bouwbedrijfsleiders die geen investeringen plannen, geeft 45 % als reden daarvoor dat ze geen of minder middelen hebben om te investeren. 43 % vreest daardoor in de problemen te komen.

“Dit is nefast voor de toekomst van onze Vlaamse bouwkmo’s, wie onvoldoende kan investeren, kan zijn toekomst niet veilig stellen,” benadrukt Hilde Masschelein.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.