Nieuws Antwerpen BP Iraq opereert vanuit Berchem

BP Iraq opereert vanuit Berchem

BP Iraq opereert vanuit Berchem

Addoram Oil Refinery in IraqBerchem heeft een merkwaardige onderneming op zijn grondgebied: BP Iraq. Het is meteen ook een van de grootste investeerders van de provincie, weliswaar in het Iraakse olieveld van Rumaila.

BP Iraq is uiteraard omwille van de vennootschapswetgeving in Berchem gesitueerd. Het bedrijf telt overigens geen enkele werknemer. Volgens woordvoerder Robert Wine is de Iraakse vennootschapswetgeving te onduidelijk en werd daarom beslist om de vennootschap onder te brengen in een stabiel land, in casu België.

BP Iraq is opgericht in september van 2009 en investeerde volgens de Trends Top 2011 een slordige 437 miljoen euro. BP Iraq is medebeheerder van het olieveld Rumaila, met 17 miljard barrils olie aan capaciteit een van de grootste olievelden ter wereld en destijds mee de inzet van de Iraakse inval in Koeweit. Rumaila produceert vandaag 1,3 miljoen vaten olie per dag, zowat 40% van de Iraakse vraag.

Omdat er plannen bestaan om de productie van Rumaila verder op te voeren tot 2,8 miljoen vaten worden er investeringsgelden gemobiliseerd. Die investeringen zouden over de komende 20 jaar liefst 15 miljard dollar kunnen kosten. Meteen de reden waarom het eigen vermogen van BP Iraq onlangs met 500 miljoen dollar opgetrokken werd tot 1 miljard dollar.

België verdient volgens Trends niets aan de verkoop van de Iraakse olie. Op de bedrijfswinst van 256 miljoen dollar werd dan wél 24 miljoen dollar aan belastingen betaald.

By the way, BP zoekt dringend personeel voor zijn vestiging in Irak. Wie enige ervaring heeft en van geen kleintje vervaard is mag zich aanmelden op telefoon 44/0/1932 762 000 in Londen.

Verwant en interessant:

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.