In 2000 nam Heidi de zaak over. Die was oorspronkelijk gevestigd in het naastgelegen pand De Drij Snellen, dat sinds de achttiende eeuw een herberg was. Vermoeide reizigers konden er terecht voor een maaltijd en een bed. De naam verwijst naar een opkikkertje: een ‘snel’ was een kort drankje dat je in één teug achterover kapte.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de herberg een paardenbeenhouwer. “Je moest er altijd lang wachten, want alles werd à la minute afgesneden en de paardenworstjes vers gedraaid.” Heidi maakte die tijd zelf niet mee, maar hoorde de verhalen van klanten die er toen ook al kwamen. In 1993 werd de slagerij omgevormd tot broodjeszaak. Sindsdien is Marcel Van der Meynsbrugge vaste klant. Ook toen Heidi de nieuwe uitbaatster werd, bleef hij een habitué.
Verhuis
Na negen jaar verhuisde de broodjeszaak naar de overkant van de Driesnellenstraat. Daar was ook ruimte voor zitplaatsen. Intussen kwam Heidi Breugelmans het team versterken. Meer ruimte betekende ook meer mogelijkheden: broodjes werden vers afgebakken, kip en rosbief zelf gebraden, slaatjes eigenhandig bereid. De twee Heidi’s zorgden steevast voor ambiance en kregen al snel de bijnamen Kwebbel en Kwabbel. Er groeide ook een hechte band met de klanten. “Je kunt De 3 Snellen het best vergelijken met het café uit de tv-serie Cheers”, zegt Heidi Breugelmans. “Heel veel klanten komen hier op hetzelfde uur en kiezen altijd hetzelfde broodje.”

Een absolute favoriet is de rospaccio: een broodje met rosbief, Parmezaan en wasabimayo. Ook de HH2 – een knipoog naar de twee Heidi’s – is een topper. “Dat is een broodje met kipfilet, rodekoolsalade, wortel, rucola en chilisaus.” De echte Antwerpse martino gaat ook vlot over de toonbank. “Wij gebruiken geen martinosaus maar ons authentiek recept met kruiden.”
Erwin Nuyts komt hier elke werkdag ontbijten, aan dezelfde tafel, met hetzelfde broodje. “Het is echt als thuiskomen.” Vaak zit hij er samen met Marcel, die hier bijna dagelijks langskomt.
Sterk duo
Sinds twee jaar werkt ook dochter Magali mee in de zaak. “Vroeger botsten we wel eens, maar nu zijn we echt een sterk duo. Ik zou haar niet kunnen missen,” lacht Magali. Toch zal de toekomst ooit volledig op haar schouders terechtkomen – al lijkt dat moment nog ver weg. Magali is ook kunstenares: verschillende zeefdrukken van haar hangen aan de muur. “Ik heb hier al eens een tentoonstelling georganiseerd, en wil dat zeker nog eens doen. Op die manier wil ik mensen uit de buurt verbinden.”
De 3 Snellen is al 25 jaar een begrip in de buurt, en de toekomst oogt rooskleurig. “Onze grootste troef? Verse producten, een ruime keuze tussen klassiekers en vegetarische snacks.” Volgende week wordt het jubileum gevierd met een zonnig terras achteraan. “Onze klanten schenken we dan ook een originele totebag.” Er zal natuurlijk ook geklonken worden, wellicht met een snel of drie.

