Byteflies en Quad Industries werken mee aan pleister voor corona-patiënten

ANTWERPEN/SINT-NIKLAAS – Een Belgisch consortium van zeven medische en technologische bedrijven, waaronder het Antwerpse Byteflies en Quad Industries uit Sint-Niklaas, heeft een innovatieve pleister voor op de borstkas ontwikkeld. Die pleister kan de ademhaling, hartslag en binnenkort ook temperatuur van coronapatiënten draadloos, continu en vanop afstand monitoren. Het systeem zal de waarden digitaal kunnen doorgeven aan de behandelende arts of specialist

Aanvankelijk werd de pleister ontwikkeld om patiënten met onder andere hartfalen en epilepsie te monitoren. Nu wordt de innovatie dus afgestemd om coronapatiënten vanop afstand op te volgen. “Zo hopen we dat we bij een mogelijke nieuwe piek van het virus in het najaar patiënten meer en beter thuis of in woonzorgcentra kunnen opvolgen. En dat zorgpersoneel minder tijd moet spenderen aan dagelijkse controles en ingeven van data”, zegt Hans De Clercq, medeoprichter van Byteflies.

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) zal als eerste klinische testen met een 20-tal patiënten starten.  Het consortium hoopt het systeem op basis van deze test binnen enkele maanden ook breder te kunnen uitrollen naar andere ziekenhuizen en woonzorgcentra. “Tegen oktober, wanneer er mogelijk opnieuw een piek van het virus verwacht wordt, zouden we 1000 patiënten met dit systeem kunnen uitrusten”, aldus Hans Danneels, ceo en medeoprichter van Byteflies.

Voor het concept van de slimme pleister leverde Byteflies de sensor en Quad Industries heeft de elektroden, geleidende inkten en lijmen geprint en geïntegreerd tot draagbare pleisters. Verder bestaat het consortium uit de Belgische bedrijven Henkel, Melexis, Quad Industries, Televic en Z-Plus en de Belgische tak van het Japanse Nitto Denko Corporation en kon het op de samenwerking met het ZOL en de UHasselt rekenen.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.