Nieuws Antwerpen Capara en Marius Petrus genomineerd voor Woolmark Prize

Capara en Marius Petrus genomineerd voor Woolmark Prize

Capara en Marius Petrus genomineerd voor Woolmark Prize

veraatjeTwee Antwerpse modehuizen zijn mee genomineerd voor de International Woolmark Prize. Capara en Marius Petrus zullen er op 13 juli e.k. tijdens de finaleronde alles op zetten om de prijs binnen halen. Ze spelen in dit opzicht overigens een thuiswedstrijd want Antwerpen is die dag de gaststad voor een van de meest begeerde design awards ter wereld.

De International Woolmark Prize werd voor het eerst georganiseerd in 1953, op initiatief van het International Wool Secretariat. Voor 2015 tonen meer dan 60 genomineerde ontwerpers uit 20 verschillende landen een grote verscheidenheid aan manieren om met Australische merino wol te werken.

Dit jaar is een zesde regio aan de competitie toegevoegd, de Britse eilanden, met een regionale award die uitgereikt wordt in Londen. De vijf andere regio’s hebben award uitreikingen in Shanghai, Sydney, Antwerpen, Dubai en New York, waar de tien finalisten worden geselecteerd die beloond worden met 50.000 Australische dollar voor hun volgende collectie en uitgenodigd worden voor de internationale finale.

De zes menswear finalisten ontmoeten elkaar tijdens een event  in Firenze in januari 2016, de zes womenswear finalisten in New York in februari 2016.

De winnaars van zowel menswear als womenswear ontvangen beide een aanvullend bedrag van 100,000 Australische dollar. Daarnaast worden de winnende collecties verkocht bij toonaangevende internationale retailers: Harvey Nichols (UK), Joyce (China), Saks 5th Avenue (USA), 10 Corso Como (Italië), David Jones (Australië) en online via My Theresa en Matchesfashion.com.

De Europese regio finale vindt plaats op 13 juli 2015 in Antwerpen waar de ontwerpers hun schetsen presenteren voor een merino wollen capsule collectie van zes outfits. Een outfit hiervan is volledig gemaakt. De collectie wordt beoordeeld door een panel van internationale experts dat binnenkort bekend wordt gemaakt.

De Antwerpse deelnemers aan de Europese finaleronde zijn de modehuizen Capara en Marius Petrus. Capara werd in 2009 als eigen modelijn gelanceerd door de zussen Vera en Olivera Capara. Ze zijn afkomstig uit Bosnië-Herzegowina en volgden een opleiding aan het Antwerpse Mode-instituut. Marius Petrus is opgezet door de Nederlander Marius Op ’t Eynde en werd in 2012 gelanceerd in de mannenmodewereld.

Woolmark werd als afhankelijk kwaliteitslabel voor wollen producten ontworpen in 1964. Inmiddels siert dit symbool wereldwijd meer dan 5 miljard producten en is in dit opzicht het het bekendste textielkwaliteitsmerk ter wereld.

Als autoriteit op het gebied van Merinowol werkt The Woolmark Company samen met de textiel- en modeindustrie op elk niveau, teneinde betere wollen materialen te ontwikkelen en de vraag ernaar te stimuleren.

De basis wordt gelegd door de schapenboeren die hun Merinoschapen met liefde verzorgen om de allermooiste kwaliteitswol ter wereld te kunnen leveren. The Woolmark Company werkt samen met textielbedrijven over de hele wereld: van Japan tot Italië, investeert in onderzoek en ontwikkeling en probeert toonaangevende modeontwerpers te inspireren kledingstukken met Merinowol te creëren.

Al 50 jaar streeft The Woolmark Company ernaar de wereld te overtuigen van de ongelooflijke veelzijdigheid en de natuurlijke luxe van Merinowol. Schapen leven van gras, water, frisse lucht en zonneschijn. De wolvezel komt dus voor 100% door de natuur tot stand en niet fabrieksmatig. De schapen leveren elk jaar een nieuwe vacht waardoor wol een hernieuwbaar en dus duurzaam materiaal is.

Foto: Vera en Olivera Capara

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.