Nieuws Antwerpen Cargotrans overgenomen door Gosselin Group

Cargotrans overgenomen door Gosselin Group

Cargotrans overgenomen door Gosselin Group

gosselingroupDe Gosselin Group heeft Cargotrans uit Schoten overgenomen. De transportonderneming wordt ondergebracht in de divisie Gosselin Transport Services van de groep. “Het gaat ons vooral om de klantenportefeuille van Cargotrans”, zegt marketing manager Steven Goossens. “Cargotrans is een relatief klein bedrijf dat kan ingepast worden in onze eigen activiteiten.”

Cargotrans is destijds opgericht door Bob Van den Broeck en had zich gespecialiseerd in internationale zendingen. Omdat hij aan het einde van zijn carrière stond heeft Bob Van den Broeck de opportuniteit aangegrepen om zijn ondeneming te verkopen aan het nabijgelegen Gosselin en op die manier de continuïteit van de activiteiten te verzekeren. De personeelsleden van Cargotrans worden mee overgenomen.

Met pakweg 500 personeelsleden wereldwijd en 48 kantoren in liefst 32 verschillende landen is de Gosselin Group uitgegroeid tot een vaste waarde in het Antwerpse bedrijfsleven. De Gosselin Group is nog nauwelijks vergelijkbaar met de kleine verhuisfirma die Lambert Vivet in 1930 oprichtte in Deurne. De enige vrachtwagen van de firma stond lange tijd gewoon geparkeerd voor zijn huis in de Ten Eekhovelei. Vandaag gaat het even moeizaam maar gedelegeerd bestuurder Marc Smet maakt zich sterk dat “inventief werken op termijn toch nog meer volume kan realiseren.”

Lambert Vivet heeft zijn kleine verhuisfirma in al die jaren stelselmatig uitgebouwd. Op een bepaald moment nam hij zijn neef Dolf Gosselin mee op in het bedrijf dat later omgedoopt werd tot Vivet-Gosselin. De vrachtauto’s van de groep behoorden al die jaren tot het vaste decor in de metropool.

Met het aantreden in 1976 van de huidige topman, Marc Smet kwam alles in een heuse stroomversnelling terecht. Vivet-Gosselin was ondertussen al met zijn negen verhuiswagens overgebracht naar een industrieterrein. De firma deed het uitstekend. Grote contracten met de Nato, SHAPE en de Amerikaanse ambassade hadden de cijfers van het bedrijf stevig onderbouwd. De grote kracht van Vivet-Gosselin lag in het feit dat de onderneming niet enkel de verpakking van de goederen op zich nam maar ook de expeditie in de haven, het klaarmaken van de documenten en het overladen in containers.

De internationale doorbraak kwam er echter in 1983 toen een nieuwe firma opgericht werd die als Gosselin World Wide Moving opdrachten over nagenoeg heel Europa ging uitvoeren. Later zelfs in de Kaukasus en in Centraal-Azië. “We zijn evenwel bewust geen wereldspeler geworden”, zegt Marc Smet. “In onze sector is het belangrijk om met concullega’s opdrachten te kunnen uitwisselen. Als we een verhuis doen van Belgiê naar Amerika werken wij daartoe samen met Amerikaanse bedrijven. Wij geven business aan hen en zij geven business aan ons. Wanneer wij een eigen vestiging in Amerika zouden runnen zouden zij dat als concurrentie zien. Wij zouden dan van hen geen opdrachten meer krijgen.”

Vandaag is de Gosselin Group een holding met meer dan 20 werkmaatschappijen. De groep is ondertussen ook actief in luchtvracht, zee- en baantransport, runt een eigen containerterminal op het Albertkanaal, verzorgt douaneformaliteiten, warehousing en distributie in de Benelux en zet met Pasec goederen vast in containers of aan boord van zeeschepen voornamelijk in de haven van Antwerpen. De firma zorgt ook voor eigen dienstverlening op het vlak van oa. ICT en HR.

De Gosselin Group werft ondertussen nog altijd bijkomend personeel aan. Vooral vrachtwagenchauffeurs met de nodige rijbewijzen mogen zich nog altijd aanmelden.

“Uiteraard onderkennen wij ook de gevolgen van de crisis” zegt Marc Smet. “De concurrentie is bikkelhard, de commerciële marges staan onder druk. Wij proberen in dit opzicht hoe dan ook toch nog bijkomend volume te realiseren. We moeten nu eenmaal onze lopende vaste kosten kunnen dekken. Meer volume realiseren doen we door actief in te zetten op onze verkoop en in onze systemen vooral de interne efficiëntie te verhogen. Dat gaat niet altijd makkelijk maar het lukt wel. Inventief zijn helpt daarbij. Zeker op het moment dat onze investeringen uit het verleden hun waarde bewijzen.”

De Gosselin Group nam verleden jaar de opslagfaciliteiten van het gesloten Crown Cork in Deurne over.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.