Cascade funding maakt Europese subsidies toegankelijk voor kmo’s

Als kmo en start-up sta je vaak terughoudend tegenover Europese subsidiemogelijkheden, uit angst voor de administratieve rompslomp en de lange looptijd van projecten. Maar met zogenaamde cascade funding, een laagdrempelige vorm van financiering, kun je als kleiner bedrijf eenvoudig en snel Europese steun krijgen voor een innovatief initiatief. Je leert er alles over tijdens een webinar van onderzoekscentrum Flanders Make.

Veel kmo’s en start-ups hebben het idee dat Europese subsidies alleen voor grote bedrijven bestemd zijn. Ze worden onder meer afgeschrikt door de administratieve last en zijn bang om maar een kleine vis te zijn in uitgebreide consortia met veel grotere spelers. Bovendien is de lange looptijd van grote projecten, die gewoonlijk twee à vier jaar duren, vaak een probleem voor kmo’s en start-ups.  Voor hen is het belangrijk om sneller de resultaten van investeringen te zien.

Het is nog veel te weinig bekend dat er ook een vorm van Europese subsidies bestaat die specifiek toegespitst is op de noden van kleinere spelers: cascade funding. Daar wil Flanders Make met een webinar, dat plaatsvindt op 14 september, verandering in brengen. Flanders Make organiseert het webinar samen met het Oostenrijkse consultancybureau Armengaud Innovate.

Voor elk wat wils

Via cascade funding kunnen bedrijven gewoonlijk tussen de 50.000 en 150.000 euro krijgen voor een innovatief plan. Dat zijn kleinere bedragen dan bij grotere Europese projecten, maar ze vormen nog altijd een stevige financiële boost om vernieuwende ideeën te verwezenlijken. Soms komt de ondersteuning in de vorm van vouchers, die je onder meer kunt gebruiken om testen uit te voeren in het laboratorium van een onderzoekscentrum.

Europese projecten met cascade funding focussen vooral op de digitalisering van industriële processen, bijvoorbeeld het digitaliseren van werkinstructies voor operatoren. Het aanbod is bijzonder breed, zodat elk bedrijf wel projecten kan vinden die aansluiten bij zijn situatie.

Sneller rendement

Cascade funding is op verschillende manieren veel toegankelijker dan financiering voor grotere Europese projecten. “Er komt ten eerste veel minder administratie bij kijken”, zegt Ger van den Kerkhof, senior accountmanager EU Affairs bij Flanders Make. “Je werkt bij dergelijke projecten rechtstreeks samen met de initiatiefnemers van de projecten, zonder tussenkomst van de Europese Commissie.” De aanvraagdossiers zijn een heel stuk korter dan bij grote projecten en je krijgt ook (beperkte) hulp bij het schrijven ervan.

“Initiatieven met cascade funding duren normaal ook maar zo’n acht à negen maanden, waardoor ze dus op relatief korte termijn resultaten opleveren”, legt Ger van den Kerkhof uit. “Je kunt dus bijvoorbeeld snel nieuwe technologie invoeren op je werkvloer en daar de vruchten van plukken.” Een bijkomend voordeel is dat een dergelijk project focust op de noden van een enkel bedrijf, waardoor je als kmo en start-up de controle behoudt en de ontwikkelde oplossingen aangepast zijn aan je specifieke behoeften.

Bijkomende steun Flanders Make

Flanders Make biedt bedrijven uitvoerige ondersteuning bij het vinden, aanvragen en deelnemen aan projecten met cascade funding. Het onderzoekscentrum hielp zo onder meer het Vlaamse bedrijf Aminolabs, dat sportvoeding produceert, aan subsidies voor een automatiseringsproject. Zo kon het bedrijf een nieuw automatisch visiesysteem met robot installeren, waarmee de werkprocessen een stuk efficiënter verlopen.

Tijdens het Engelstalige webinar zullen experts van Flanders Make en Armengaud Innovate heel laagdrempelig uitleggen hoe je je voordeel kunt doen met cascade funding. Ze gaan ook in op concrete opportuniteiten die vandaag voorhanden zijn. Na de presentaties is er tijd voorzien voor een Q&A en je kunt nadien ook een afspraak maken met een expert om specifieke vragen te bekijken. De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je zeker op tijd in voor het webinar. Je vindt alle informatie hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit cocreatiecentra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en laboratoria bij de vijf Vlaamse universiteiten.