Nieuws CEO’s 4 Climate inspireren elkaar op vlak van duurzaamheid

CEO’s 4 Climate inspireren elkaar op vlak van duurzaamheid

Roland Maes van CEO's 4 Climate

CEO’s 4 Climate inspireren elkaar op vlak van duurzaamheid

WAREGEM – CEO’s 4 Climate (C4C) is een initiatief van Roland Maes van CRM-Group. Het is een netwerk van en voor ondernemers die de opwarming van het klimaat zien als een groot, maar oplosbaar probleem. “We zien die oplossing zelfs als een kans voor onze ondernemingen”, zegt Roland Maes. Hoe ze dat willen aanpakken lees je hieronder.

CEO’s 4 Climate wil andere ondernemers informeren, inspireren en verbinden met als doel duurzaam te veranderen. “We fungeren als accelerator en facilitator van de duurzame transitie. Over verschillende sectoren heen wil C4C kennis delen, partnerships laten ontstaan en een positief verhaal tonen waarbij bedrijven het verschil maken”, legt Roland Maes uit. Hij is al 30 jaar de man achter CRM Group, een IT-bedrijf dat door de jaren uitgegroeid is tot een ruime groep met verschillende divisies. IT blijft de basis, maar die wordt vandaag de dag vooral ingezet voor duurzame, ecologische en groene toepassingen.

Geen praatbarak
De organisatie werd pas opgericht in 2020 maar telt toch al een 100-tal leden. CEO’s 4 Climate wil in de eerste plaats vooruitgang boeken op het vlak van duurzaamheid. “We willen geen praatbarak zijn”, zegt Roland Maes. “We willen concrete acties doen. We zijn doeners. Hoe we dat aanpakken? We organiseren bijvoorbeeld Climate Café’s met infosessies over bepaalde thema’s. Vorig weekend was dat bijvoorbeeld het EV drive event waar de aanwezigen testritten konden doen met verschillende elektrische wagens en info kregen over laadpalen.”

“We willen geen praatbarak zijn, we zijn doeners.”

Roland Maes – CEO’s 4 Climate
Roland Maes – CEO’s 4 Climate

Brouwerij Vanhonsebrouck
Een mooi voorbeeld van een van de partners van CEO’s 4 Climate is dat van brouwerij Vanhonsebrouck, de brouwers van onder andere het Kasteelbier. Zij investeerden vier miljoen euro in een nieuwe verpakkingslijn voor de speciaalbieren. Plastic wordt gebannen en wegwerpfolie wordt bio-afbreekbaar. Bovendien gaan ze hun bieren ook in blik verkopen. Daarvoor is er minder water nodig omdat blikjes gerecycleerd worden terwijl flesjes moeten gespoeld worden voor ze herbruikt kunnen worden.

Spin-offs
Ondertussen zijn er al een aantal spin-offs ontstaan vanuit het netwerk van CEO’s 4 Climate. Shop 4 Climate is een webshop met duurzame geschenken en unieke producten voor duurzame prestaties vóór, tijdens en na het werk. SiMS Mobility is een platform voor duurzame mobiliteit bij bedrijven waarmee men die mobiliteit in kaart wil brengen, een transitieplan opzetten en uitvoeren, met een duidelijke online platform met resultaten (TCO, efficiëntie, …)

Duurzaam ondernemen stopt dus niet aan de poort van je bedrijf. Wie partnerships aangaat kan veel inspiratie halen uit wat andere bedrijven doen.

Infosessie over elektrisch rijden

“Met CEO’s 4 Climate hopen we dat er privé-initiatieven ontstaan door een aantal geïnteresseerde bedrijven samen te brengen. Op dat vlak willen wij een accelerator zijn.”

Roland Maes – CEO’s 4 Climate

Niet wachten op overheid
Mobiliteit is volgens Roland Maes een van de grootste uitdagingen naar de toekomst. “Hoe gaan we er bijvoorbeeld voor zorgen dat waterstof kan doorbreken? Wie gaat de tankstations bouwen? Ook op het vlak van laadpalen staan wij nog een stuk achter op de ons omringende landen. In Nederland hebben ze tienmaal meer laadpalen dan hier. Als bedrijfsleiders willen wij niet wachten op subsidies van de overheid. Met CEO’s 4 Climate hopen we dat er privé-initiatieven ontstaan door een aantal geïnteresseerde bedrijven samen te brengen. Op dat vlak willen wij een accelerator zijn.”

Tien makkelijke duurzaamheidstips voor bedrijven van CEO’s 4 Climate

  1. Ban plastieken flessen. Geef je werknemers een hervulbare fles cadeau en installeer een waterkraan waar ze de fles kunnen vullen.
  2. Plaats zonnepanelen. Het is een klassieker, maar je kan je zonne-energie bijvoorbeeld ook gebruiken om de elektrische bedrijfswagens op te laden.
  3. Denk eens na over je afvalverwerking. Sorteer je het afval? Kan je bepaalde dingen hergebruiken? Heb je bijvoorbeeld een overschot aan papier of karton, misschien kan een ander bedrijf dat wel nuttig gebruiken.
  4. Maak een bewuste keuze voor duurzame kantoormaterialen. Sommige dingen zijn herbruikbaar of zijn gemaakt uit gerecycleerde materialen. Ik denk bijvoorbeeld aan schriften of tassen gemaakt van koffiegruis.
  5. Gebruik biologisch afbreekbare of plantaardige zeep en onderhoudsproducten.
  6. Stel een deelfiets ter beschikking van je medewerkers.
  7. Zet een tafel buiten en plant wat meer groen zodat je medewerkers hun pauze kunnen nemen in een aangename, natuurlijke omgeving.
  8. Bouw je vloot van bedrijfswagens stap per stap om naar elektrische wagens.
  9. Installeer waterputten voor de opvang van het regenwater dat op je dak valt. Gebruik dat regenwater voor het sanitair.
  10. Onthard je parking. Leg waterdoorlatende tegels in plaats van asfalt of beton.

ceos4climate.eu

Reageer op dit bericht

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.