Nieuws Antwerpen Chemie- en farmasector verwacht snel economisch herstel

Chemie- en farmasector verwacht snel economisch herstel

Chemie- en farmasector verwacht snel economisch herstel

ANTWERPEN – Ook de Belgische chemie-, kunststoffen- en farma-industrie ontsnapt niet aan de wereldwijde economische impact van de coronacrisis, al ligt de tijdelijke werkloosheid in de sector met 17,1% een stuk lager dan het industrieel gemiddelde in ons land. Bovendien verwachten negen op de tien bedrijven dat het economisch herstel in de sector van de chemie en life sciences zich al dit jaar of uiterlijk volgend jaar zal manifesteren. Dat blijkt uit een bevraging van sectorfederatie essenscia bij meer dan 200 ondernemingen.

De sterke economische prestaties in 2019, met bijna 1.500 extra jobs en een recordbedrag aan investeringen in innovatie, moeten de chemie- en farmasector weerbaar maken tegen de impact van de coronacrisis. Om uit die crisis te geraken, pleit essenscia voor een doordachte en veilige economische heropstart, met de industrie als locomotief.

Tijdelijke werkloosheid door corona ligt lager dan gemiddeld

Met het coronavirus komt daar de grootste economische crisis uit de recente geschiedenis bovenop. Een goede graadmeter om de impact daarvan na te gaan is de tijdelijke werkloosheid. Die ligt in de chemie- en farmasector met 17,1% fors lager dan het industrieel gemiddelde van 45,9%. Twee weken geleden lag de tijdelijke werkloosheid met 14,6% zelfs nog een stukje lager.

Uit een bevraging bij 211 sectorbedrijven blijkt dat de helft van de ondernemingen het nog te vroeg vindt om al uitspraken te doen over economische prognoses, al gaat 40% wel uit van een significante omzetdaling. Daarentegen verwacht 11% van de respondenten eerder een omzetstijging.

Snelle economische heropleving

Ondanks alles toont de sector zich veerkrachtig en gaan 9 op de 10 bedrijven die deelnamen aan de enquête uit van een relatief snelle economische heropleving. Volgens 35% van de sectorbedrijven zou dat economisch herstel zich al dit jaar inzetten, 54% ziet dit eerder pas volgend jaar gebeuren. Een kleine minderheid denkt dat de negatieve economische impact voor de chemie en life sciences nog jaren zal aanslepen voordat de sector zich hiervan zal herstellen.

Het merendeel van de sectorbedrijven pleit voor een economische relance waarbij iedereen zo snel mogelijk op een veilige manier weer aan de slag kan op basis van een weloverwogen exitstrategie. Om uit de crisis te geraken, schuift essenscia drie prioriteiten naar voor om letterlijk de puntjes op de i van de economie te zetten:

  • de industrie als cruciale hefboom om de economie weer in beweging te krijgen;
  • een internationale aanpak binnen een Europese eengemaakte markt die evenwichtige vrijhandelsakkoorden verkiest boven protectionisme;
  • gerichte economische maatregelen om in een eerste fase faillissementen en structurele werkloosheid te vermijden en daarna verder te investeren in toekomstgerichte infrastructuur op het vlak van mobiliteit, energienetten en digitale technologie.

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.