Nieuws Antwerpen Chemiebedrijf BASF Antwerpen wacht op conjunctuurverbetering

Chemiebedrijf BASF Antwerpen wacht op conjunctuurverbetering

Chemiebedrijf BASF Antwerpen wacht op conjunctuurverbetering

basufuHet chemiebedrijf BASF Antwerpen heeft verleden jaar een omzet bijeengewerkt van 6,8 miljard euro. Dit is weliswaar 4,13% minder dan in 2012 maar dit heeft veel te maken met de druk op de prijzen en die vaststelling dat de onderneming in de loop van dat jaar voor meer dan 30 van de 50 productie-installaties een periodiek onderhoud liet doorvoeren. Daardoor viel alvast een gedeelte van de productie weg.

BASF Antwerpen is onverminderd het grootste geïntegreerde chemiecomplex van België. Het is binnen de Duitse chemiegroep BASF ook de tweede grootste Verbund-site wereldwijd. Het bedrijf produceert oa. chemicaliën, kunststoffen en veredelingsproducten. Er werken pakweg 3000 mensen.

Terwijl de omzet effectief gedaald is zijn de investeringen daarentegen blijven stijgen. Verleden jaar werd duidelijk meer geïnvesteerd in materiële vaste activa zoals de bouw van een nieuwe butadieeninstallatie (100 miljoen euro), diverse optimalisastieprojeten voor de stoomkraker, de start van de bouw van een industriële stoomketel en andere infrastuurwerken op de site. Tijdens de afgelopen vijf jaar werd globaal 750 miljoen euro geïnvesteerd, 150 miljoen euro per jaar dus. Voor 2014 zal dat echter opmerkelijk meer zijn.

Bij BASF maakt men zich anderzijds wél zorgen om de snelle stijging van de elektriciteitsprijzen. Een en ander heeft direct te maken met de stillegging van enkele kerncentrales.

Gedelegeerd bestuurder Wouter De Geest kijkt ondertussen met gemengde gevoelens naar de verdere ontwikkelingen in het lopende boekjaar: “Het is moeilijk te voorspellen wat het jaar 2014 zal brengen. BASF Antwerpen beweegt zich als onderneming in een internationale economische omgeving. Wij volgen de economische ontwikkelingen dan ook op de voet op. De BASF-groep verwacht dat de wereldeconomie dit jaar iets sneller zal groeien dan het jaar voordien. Voor de chemieproductie zal de groei min of meer het niveau van 2012 benaderen. In Europa verwachten we niet dat de conjunctuur ingrijpend zal opleven.”

Het bedrijf vierde eerder dit jaar zijn 50-jarig jubileum. In 1964 werden de eerste spadesteden bij de opbouw van de onderneming gezet.

De groep heeft in 2013 een omzet gerealiseerd van 74 miljard euro en stelt 112.000 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.