Chemiebedrijf Lanxess zakt diep in het rood

lanxess staking

Het chemiebedrijf Lanxess heeft verleden jaar een nettoverlies van 159 miljoen euro geïncasseerd. Het Duitse concern zag zijn omzet verleden jaar met liefst 9% dalen tot 8,3 miljard euro. Lanxess diende waardeverminderingen te boeken op enkele activiteiten. Lanxess runt in Antwerpen drie productie-eenheden.

De financiële analisten werden eerder dit jaar al geconfronteerd met een brutale winstwaarschuwing van het chemieconcern. De groep werd immers geconfronteerd met fors lagere verkoopprijzen voor polymeren. Het leek erop alsof de succesvolle opgang van het bedrijf daardoor gebroken werd. Lanxess is destijds opgezet uit een aantal door Bayer afgestoten activiteiten. Het ging aanvankelijk allemaal erg hoopgevend. Topman slaagde erin om van het lelijke eendje een prachtige zwaan te maken. De koers van het aandeel verviervoudigde.

Sinds kort gaat het allemaal minder makkelijk. In die mate dat Heitmann zelfs zijn voorzitterschap neerlegde. Hij wordt per 15 mei e.k. opgevolgd door Matthias Zachert, een voormalige financiële directeur. Heitmann had het over "de vele uitdagingen die het concern te wachten staan."

Staking

Ondertussen ligt de productie-eenheid voor synthetisch rubber in Antwerpen al drie weken plat als gevolg van een staking. Algemeen directeur Eddy Walraven maakt zich in een interview met het financieel weekblad Trends ernstige zorgen over de toekomst van zijn fabriek. De vakbonden blijven immers hardnekkig op hun standpunt staan. "De actie is eigenlijk volkomen onbegrijpelijk", zegt Eddy Walraven. Hij vreest vooral dat de klanten van Lanxess naar andere leveranciers zullen overstappen. "Wij proberen de beste butylrubberfabriek ter wereld te worden. Dat is de enige manier om te blijven concurreren met het oosten. We moeten daarvoor niet alleen technisch vooruitgaan maar ook de organisatiestructuur en de manier van werken verbeteren. En dat loopt moeilijk. Het is altijd wel tegen de zin van iemand."

Walraven herhaalt dat het in de herstructureringen om "de excessen gaat die eruit moeten." Volgens hem gaat een volcontinu arbeider in de chemie elke maand met zeker 3000 euro netto naar huis."