Nieuws Antwerpen Chemiesector goed voor 1 op 3 bedrijfsengagementen voor klimaat

Chemiesector goed voor 1 op 3 bedrijfsengagementen voor klimaat

Chemiesector goed voor 1 op 3 bedrijfsengagementen voor klimaat

chemietje-1Essenscia vlaanderen, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, wil samen met 450 bedrijven uit de sector streven naar een verdere daling van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030. Ondernemingen uit de sector dienden samen veertig concrete engagementen in voor de tweede Vlaamse Klimaat- en Energietop. Dat is goed voor 35% of ruim een derde van alle engagementen vanuit het bedrijfsleven.

De sector wil actief meewerken aan het klimaat- en energiepact van de Vlaamse regering dat  is voorgesteld tijdens de tweede Vlaamse Klimaat- en Energietop. De beroepsvereniging essenscia zegt dat de chemie heel vaak de  belangrijkste leverancier is van isolatiematerialen, basiscomponenten voor milieuvriendelijke technologie zoals zonnepanelen en windturbines of koolstofvrije brandstoffen.

De voorbije 25 jaar hebben de bedrijven uit de essenscia-sectoren – chemie, kunststoffen, farma en biotech – bijgedragen om energie-efficiëntiewinsten en CO2-reducties te realiseren, zegt essenscia. De totale productie van de Belgische chemie en life sciences is sinds het Kyotoprotocol van 1990 verdrievoudigd. In diezelfde periode zijn de broeikasgasemissies per geproduceerde ton met 80% gedaald en is de energie-efficiëntie met bijna 60% toegenomen, aldus nog essenscia. De sector produceert dus meer met minder grondstoffen, minder energie, minder uitstoot en minder afval.

“De chemie in Vlaanderen produceert op de meest milieuvriendelijke manier en engageert zich om haar voortrekkersrol de komende jaren verder uit te bouwen. Innovaties uit de sector zijn essentieel om oplossingen aan te reiken voor de klimaatuitdaging, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.