Nieuws Antwerpen Chemische sector in Antwerpen kende sterk 2015 (1)

Chemische sector in Antwerpen kende sterk 2015 (1)

Chemische sector in Antwerpen kende sterk 2015 (1)

chemieDe chemische sector heeft in België een bijzonder sterk 2015 achter de rug en dat de Antwerpse haven daar een bijzonder grote rol in speelt is niet verbazingwekkend.

De sectorfederatie van chemie en farma Essencia vertegenwoordigt 750 bedrijven in België waarvan 450 in Vlaanderen. Antwerpen is de thuishaven van de grootste geïntegreerde chemiecluster ter wereld. Via het Albertkanaal en een heel netwerk van pijpleidingen vertakt die zich over het gehele hinterland. Op die manier vormt de chemie ook de ruggengraat voor heel wat andere industriële activiteiten in Antwerpen. En daarbij is de hele waardeketen vertegenwoordigd: van de productie van basisgrondstoffen door de raffinaderijen, tot het eindproduct, gaande van isolatiematerialen, verven, lijmen, detergenten, enz.

Die chemiecluster is goed voor zowat 60% van de industriële activiteit in de haven. En dat belang neemt alsmaar toe. In 2013 vertegenwoordigde de chemiecluster een kwart van de directe investeringen en een derde van de directe toegevoegde waarde in de industriële havenactiviteit.  Gemiddeld investeert de sector een half miljard € per jaar in de Antwerpse haven. Als we even Vlaanderen beschouwen, dan zien we dat van de 15 grootste chemiebedrijven ter wereld er 12 een productievestiging hebben in Vlaanderen.

Dankzij de sterke concentratie aan chemiebedrijven en de zeer centrale ligging in Europa, gekoppeld aan de beschikbaarheid van goed geschoolde werknemers heeft Antwerpen op wereldvlak een zeer sterke concurrentiepositie. Dit zijn uitzonderlijk sterke troeven om internationale investeerders uit de chemiesector naar Antwerpen te halen.

Over heel België werken er ongeveer 90.000 mensen in de chemische en de farmasector. Indirect moet je daar nog een 150.000 jobs bijtellen. Die tewerkstelling is de afgelopen dertig jaar ongeveer stabiel gebleven. Driekwart van de jobs wordt gecreëerd dor buitenlandse ondernemingen, met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland als koplopers.

Morgen gaan we nog wat meer gedetailleerd in op de chemische en farmasector in de Antwerpse haven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.