Nieuws Antwerpen Chocoladebedrijf Duc d'O overgenomen door Baronie

Chocoladebedrijf Duc d'O overgenomen door Baronie

Chocoladebedrijf Duc d'O overgenomen door Baronie

ducDe Chocolaterie Duc d’O uit Kruibeke is overgenomen door de groep Baronie uit Veurne. Het Wase chocoladebedrijf is vooral gespecialiseerd in de productie van zogenaamde schilfertruffels. Het verkoopsassotiment omvat ook minipralines, chocoladerepen, paaseitjes en zeeschelpen.

Houthandelaar Hendrik Verhelst droomde er heel zijn leven van een eigen chocoladebedrijf te runnen. In 1983 nam hij het iniatief in handen en zette Duc d’O op. Het werd een heus succesverhaal. Vooral de truffels werden heel erg gesmaakt. Na zijn plotse dood werd vader Hendrik opgevolgd door zoon Paul-Henri. Die verkocht het bedrijf in 2011 evenwel aan de Gudrun Groep uit Lier. De Gudrun Group is van zijn kant vooral toegespitst op de productie van pralines.

Duc d’O tekent onderhand voor een productie van liefst 30 ton aan chocoladeproducten per dag. De onderneming stelt nu 120 mensen tewerk. Tijdens seizoenstoppers worden er ook tientallen freelancers aan het werk gezet. Duc d’O exporteert zijn productie voor 80% over de hele wereld. Het merk is te koop in 80 verschillende landen. Ze zijn vooral te vinden in de shops op internationale luchthavens.

Financieel ging het Duc D’O de jongste jaren echter niet voor de wind. In het boekjaar 2013 zakte de omzet van 27,839 miljoen euro naar 27,351 miljoen euro. Daarbij werd een verlies geleden van 3,213 miljoen euro, nadat er ook het jaar voordien al een malus van 1,975 miljoen euro werd opgetekend. De nieuwe tegenvaller deed het overgedragen verlies toenemen tot 7,661 miljoen euro.

Duc d’O wordt nu overgenomen door Baronie, de chocoladegroep uit Veurne die eigendom is van de Nederlander Fons Walder. Voor Baronie is het een nieuwe stap in zijn volgehouden expansie. In augustus 2011 nam het bedrijf ook al het Brugse Kathy Chocolaterie over, toen die producent van bouchees, paaseieren en zeevruchten met overlevingsproblemen kampte. Eerder dat jaar had Baronie ook al de Europese consumentenproducten van Barry Callebaut overgenomen. Die waren gegroepeerd  in de onderneming Stollwerk. In die portfolio zaten onder meer de populaire repenmerken Jacques en Sarotti.

De groep Baronie is daardoor uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in zijn sector met productievestigingen in België, Nederland, Duitsland en Zwitserland. Het produceert zowel merkproducten als private label.

De Gudrun Group gaat van zijn kant onder gedelegeerd bestuurder Eddy Walraevens verder zijn eigen weg en blijft zich oriënteren naar de aanmaak van pralines. De Gudrun Group is eigendom van de familie Swenden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.