Clayton of Belgium draait op volle stoom

clayton10

Als wij zouden stoppen dan liggen meteen ook bijna alle brouwerijen in dit land plat, zegt Dirk Van Dijck van Clayton of Belgium bij wijze van boutade. Clayton produceert in Bornem geavanceerde stoomgeneratoren en warmterecuperatie systemen. Die worden geïnstalleerd in nagenoeg alle bedrijfssectoren over de hele wereld. In de voedingssector, de petrochemie, de farma, de elektro-nijverheid enz. “We hebben onlangs een mooi project afgewerkt voor Venezuela. De installaties werden gebouwd in opdracht van het Duitse Ferrostaal en verscheept via de haven van Antwerpen. Ze zijn ondertussen overigens… verdwenen. Maar wél betaald. Voor het Algerijnse Sonatrach hebben we een mobiele stoominstallatie gebouwd.”

Clayton of Belgium werkt met zijn 110 mensen effectief voor de hele wereldmarkt. Ook voor de Amerikaanse markt van zijn moederbedrijf Clayton. Met het moederbedrijf zelf dan in…... onderaanneming. De sterke positionering van de Belgische onderneming binnen de groep heeft alles te maken met de volgehouden innovatie-inspanningen die het bedrijf zich getroost. Bovendien blijken vooral de Europese klanten heel erg veeleisend. Ze willen bv. totaaloplossingen. De Amerikanen zijn daar minder aan toe.

General manager Dirk Van Dijck heeft in Bornem een no-nonsense cultuur uitgetekend. Het komt erop neer dat alle werknemers er evenveel waard zijn als hij of zij maar passen in de cultuur van het bedrijf. In dit opzicht motiveert het management de mensen ertoe om de toepassingen op de eigen technologie steeds verder te ontwikkelen. in die mate dat Bornem het zelfs beter doet dan de Amerikaanse hoofdzetel van het bedrijf.

Het orderboek van het bedrijf zit ondertussen mooi vol. Alhoewel Clayton of Belgium vandaag zelden verder kan kijken dan zegmaar vier tot vijf maanden. “Vandaag zijn de klanten heel erg veeleisend. Ze bestellen nu en willen hun machines morgen al geleverd krijgen. We moeten onze productieplanning dus heel erg zorgvuldig opvolgen.”

Dirk Van Dijck blijft ondertussen heel erg optimistisch over de toekomstige ontwikkelingen. De projecten worden geleidelijk aan groter, de omzet van het bedrijf zal in verhouding mee stijgen. “We halen nu contracten binnen tot 3 miljoen euro per order. Ik durf daarom de uitdaging aangaan om te voorspellen dat wij onze omzet binnen de drie jaar nog kunnen verdubbelen.” Clayton of Belgium tekent nu voor een omzet van 20 miljoen euro.

Maar uiteraard liggen er ook nog hypotheken op het bedrijf. Zo de hoge loonkost in het land. Clayton of Belgium moet vandaag ook geregeld orders doorschuiven naar Polen of Tsjechië. “Kijk eens, wij letten er zorgvuldig op dat de bestellingen voor continuïteit zorgen in Bornem. Dat is onze eerste prioriteit. Maar wij moeten wel geregeld opdrachten uitbesteden. Tot onze grote spijt.”

Clayton of Belgium werd destijds in 1961 gesticht door de Amerikaanse groep Clayton die in de herstelpolitiek van de jaren zestig goedkope gronden kon kopen in Bornem. Het bedrijf heeft zijn groei sindsdien onafgebroken verder gezet.