Clouseau kan rekenen op The Rights

clouseau

Ook voor twee Antwerpse whizzkids was de uitreiking van de MIA's gisterenavond een belangrijk moment. Ze mochten er immers hun software uittesten waarmee een correcte oplijsting van de gespeelde muziek werd gemaakt. Op basis van die geregistreerde data kunnen artiesten dan vergoed worden.

Frederik Van Dessel en William De Vos zitten al van kindsaf aan in de IT. Ze  hebben vele jaren geëxperimenteerd en werkten onlangs een geavanceerde software uit waarmee op basis van akoestische vingerdruktechnologie afspeellijsten gemaakt kunnen worden van de muziek op populaire evenementen. Die lijsten kunnen dan doorgespeeld worden naar Sabam, de beheersvennootschap die de auteursrechten verdeelt onder de artiesten.

In het verleden is er al vaak heel wat discussie geweest over de manier waarop Sabam tewerk gaat. Tot nog toe ging de organisatie veelal uit van de afspeellijsten op de radio. Die blijken evenwel helemaal niet correct. Op die manier verliezen sommige artiesten flink wat geld. Met de technologie van The Rights, de start-up van Frederik Van Dessel en William De Vos zou dit euvel verholpen kunnen worden.

Van Dessel en De Vos kregen bij de uitreiking van de MIA's, de Music Industry Awards alvast de kans om de doeltreffendheid van hun technologie te bewijzen. Ze deden dat binnen een tijdelijke testfase die Sabam hen vergund heeft. Wat de resultaten daarvan zijn moet nog afgewacht worden.

Volgens AFEM, de Association for Electronic Music gaan vandaag door de niet correcte administratieve verwerking van de gegevens liefst 125 miljoen euro aan auteursrechten verloren.