Nieuws Antwerpen CMB en Bocimar zien licht aan de horizon

CMB en Bocimar zien licht aan de horizon

CMB en Bocimar zien licht aan de horizon

bocimarbocimarbocimarDe scheepvaartgroep CMB realiseerde verleden jaar een nettowinst van 49 miljoen dollar. Dat positieve resultaat is evenwel niet in de scheepvaart gerealiseerd maar wel hoofdzakelijk door meerwaarden die geboekt werden op een aandelentransactie.

CMB heeft het net als de andere internationale scheepvaartbedrijven verleden jaar niet makkelijk gehad. Het overaanbod aan schepen en de lage vrachttarieven wogen zwaar op de resultaten van oa. de drogebulkrederij Bocimar.

Bocimar vervoert vooral kolen en ertsen. Precies in die sector ging het verleden jaar bar slecht. De transporttarieven waren vaak zo laag dat de werkingskosten vaak niet meer gedekt waren. De vraag naar staal en dus ook naar ertsen was nu eenmaal totaal in elkaar gestuikt.
Toch lijkt er eindelijk beterschap op komst. De vraag naar staal trekt voorzichtig aan. Daardoor is er ook meer vraag naar steenkool. In dit opzicht realiseerde Bocimar tijdens het vierde kwartaal dan toch nog een beperkte winst van 7,2 miljoen euro. In het eerste kwartaal was er nog een verlies van 4 miljoen dollar.

De luchtvaartdivisie ASL Aviation presteerde in dit opzicht iets beter. De 13 miljoen dolar winst werd gerealiseerd op het transport voor derden.

De meerwaarde van 37 miljoen dollar die CMB uiteindelijk op jaarbasis realiseerde door de verkoop van aandelen in de Australische mijnbouwmaatschappij Fortescue Metals Group heeft op die manier het jaar gered. Ook tijdens het vierde kwartaal kwam er nog 2 miljoen dollar extra binnen.

CMB wordt gecontroleerd door Marc en Virginie Saverys. Broer en zus controleren van hun kant ook de tankermaatschappij Euronav.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citro├źn-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer