Nieuws Antwerpen CMB opent voorbode van Maritieme Campus Antwerpen, voor innovatie van scheepvaart

CMB opent voorbode van Maritieme Campus Antwerpen, voor innovatie van scheepvaart

CMB opent voorbode van Maritieme Campus Antwerpen, voor innovatie van scheepvaart

ANTWERPEN – In een gebouw van de Antwerpse rederij CMB op de Gerlachekaai is zopas MCA LABS geopend, een plaats waar onder meer bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken aan de toekomst van de scheepvaartindustrie.

MCA is de afkorting van Maritieme Campus Antwerp. Het bedrijf CMB heeft eerder al aangekondigd dat het naast het bedrijventerrein van BlueGate zo’n campus wil bouwen. Het is de bedoeling dat daar aan innovatie in de scheepvaart wordt gewerkt. CMB heeft voor die campus een omgevingsvergunning van de stad Antwerpen gekregen, maar organisaties zoals Natuurpunt hebben daar protest tegen aangetekend, omdat de campus nabij de Hobokense Polder zou komen. “Dat is vlak in waardevol natuurgebied”, zegt Natuurpunt.

Omdat CMB niet wil wachten op de opening van die campus, heeft het bedrijf op de Gerlachekaai nu al de co-working space MCA LABS geopend. “Start-ups, gevestigde bedrijven, onderwijsinstellingen zoals de Hogere Zeevaartschool en andere spelers uit binnen- en buitenland kunnen hier samenwerken aan de toekomst van de scheepvaartindustrie”, zegt Bart Huybrechts. “Bijvoorbeeld over hoe schepen op een groenere energiebron kunnen varen. Of hoe we schepen vanop afstand kunnen besturen, en hoe we dus bijvoorbeeld digitale systemen diep in de zee kunnen laten functioneren. Of ook: hoe we bemanningsleden op een schip ver weg toch kunnen laten communiceren met het thuisfront.”

Bouw MCA start ten vroegste eind dit jaar

In MCA LABS is plaats voor 45 à 50 mensen. Vandaag zijn de meeste stoelen nog niet bezet, omdat het project nog in een opstartfase zit. Bart Huybrechts benadrukt dat MCA LABS niet alleen een plaats is waar mensen kunnen brainstormen. “We willen die ideeën ook uitvoeren”, zegt hij. Niet alleen denken dus, maar ook doen.

Als de maritieme campus nabij de Hobokense Polder er uiteindelijk komt, zal MCA LABS mee naar die campus verhuizen, net zoals de bedrijven CMB en Euronav dat gaan doen. Wanneer de campus zal opengaan, is nog niet duidelijk. Eerder zei CMB dat de campus in 2024 zou openen, maar dat wordt door de beroepsprocedure bij de provincie Antwerpen sowieso uitgesteld. “Als we de vergunning krijgen, zal de bouw pas eind dit jaar starten, na het broedseizoen”, zegt Bart Huybrechts.

De ambities die CMB met de Maritieme Campus Antwerp heeft, zijn groot. “Antwerpen moet een centrum worden voor innovatie in de Europese scheepvaart”, zei Alexander Saverys, de topman van CMB, eind 2020 in een interview met deze krant.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.