Nieuws Antwerpen CMB wordt van de beurs gehaald

CMB wordt van de beurs gehaald

CMB wordt van de beurs gehaald

cmbantwerpenMarc Saverys haalt CMB van de beurs. De aandelen van de Antwerpse scheepvaartmaatschappij zijn zo illiquide geworden dat “de beursnotering vandaag een handicap geworden is bij de verdere ontwikkelingen en de langetermijndoelstelling van de groep.” Saverys legt 16,20 euro op tafel per aandeel of 20% meer dan de laatste koersnotering.

CMB
, de Compagnie Maritme Belge maakt al die jaren mee deel uit van de Antwerpse trots. De scheepvaartmaatschappij is  actief op nagenoeg alle wereldzeeën en draagt de Antwerpse vlag uit. CMB wordt evenwel al heel hele tijd geconfronteerd met ruwe zee. De prijzen voor het vervoer van vracht zijn nu eenmaal zo laag dat het bedrijf vele kwartalen naeen verliezen incasseerde. CMB is vooral gespecialiseerd in het vervoer van grondstoffen. Oliën en ertsen. Er werden in de afgelopen maanden voorzichtige diversificatiebewegingen opgezet in de richting van containervervoer en chemicaliën doch de resultaten daarvan konden voorlopig de groep niet overeind helpen.

Vanuit het vermoeden dat er op termijn een grote herstructureringsoefening op gang komt heeft topman Marc Saverys kennelijk beslist om zich te ontdoen van de kleine aandeelhouders en zijn lijn op die manier zélf uit te tekenen. Via de familieholding Saverco heeft Marc Saverys al 50,8% van de aandelen in handen. Zijn zus Virginie controleert via haar holding Victrix een ander pakket van 16,05%. Het saldo is dan in handen van privébeleggers die hun aandelen in het aanbod van Saverys tegen 16,20 euro van de hand kunnen doen.

“Een faire prijs,” menen verscheidene beleggingsspecialisten. Wie niet verkoopt blijft overigens met zijn aandelen in een totaal illiquide markt zitten….

CMB is via de rederij Bocimar actief in de grondstoffenmarkten en via ASL Aviation in de luchtvaart. Enkele tijd terug werd de containerrederij Delphis overgenomen.

Marc Saverys is al enkele tijd geleden teruggetreden uit het actieve management. Hij is thans voorzitter van CMB. Zijn zonen hebben het actief beleid overgenomen: Alexander werd ceo, Michaël doet de chartering en Ludovic de financiën. Ze worden daarbij geassisteerd door Ludwig Criel en Benoït Timmermans.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.