Nieuws Antwerpen Cmosis in Amerikaanse handen

Cmosis in Amerikaanse handen

Cmosis in Amerikaanse handen

demeyHet technologiebedrijf Cmosis wordt overgenomen door het Amerikaanse investeringsfonds TA Associates. Het bedrijf uit Berchem is een toonaangevende producent van beeldsensoren en behoort mee tot de snelst groeiende bedrijven van het land. Met een omzet van nu al 40 miljoen euro had Cmosis kennelijk nood aan bijkomend kapitaal. Hoeveel TA Associates op tafel gelegd heeft is niet vrijgegeven.

Cmosis is een meeslepend verhaal. Discreet weggestoken in de Albert Building in Berchem werken de 50 personeelsleden van het bedrijf aan fascinerende ontwikkelingen. Cmosis maakt beeldchips die ingebouwd kunnen worden in de meest uiteenlopende industriële, wetenschappelijke en medische machines. Zo voor 3D imaging, automotive, barcodes, digitale fotografie, veiligheidssystemen, video, robotica, biometrics enz. Het gaat dan om zogenaamde off-the-shelf sensoren voor de open markt maar ook om klantspecifieke toepassingen.

Cmosis is de facto een spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum IMEC. Gedelegeerd bestuurder Luc De Mey zette in 2007 samen met Lou Hermans en Guy Meymans het bedrijfje Fill Factory op waarmee ze in no time naar een omzet van 24 miljoen euro toe werkten. Waardoor ze uiteraard opgemerkt werden door de internationale markten. Fill Factory werd dan ook in 2007 overgenomen door het Amerikaanse technologiebedrijf Cypress.

De pioniers van toen konden het evenwel niet laten. Ze konden zich niet direct vinden in de doelstellingen van Cypress en gaven er de voorkeur aan om opnieuw te beginnen. Luc De Mey, Lou Hermans en Guy Meymans startten in 2007 samen met Tim Baeyens, Jan Bogaerts en Gérald Lepage Cmosis op waarmee ze zich meer doelgericht naar nichemarkten oriënteerden. Met succes. De omzetcijfers van 40 miljoen euro garandeerden Cmosis de vierde plaats in de Fast-50 ranglijst voor de Benelux van Deloitte. De eerste plaats voor België. Johan Nijs is enkele tijd geleden benoemd tot directeur engineering en productie.

Cmosis was tot voor kort voor 33%¨in handen van de oorspronkelijke stichters en het management. Het bedrijf werd verder mee aangestuurd door ING Financial Equity, de Participatiemaatschappij Vlaanderen en het fonds Capital-e.

Voorzitter Luc De Mey is heel tevreden over de transactie: “Cmosis zal in de toekomst met de steun van TA Associates verder kunnen doorgroeien als een onafhankelijke onderneming. Het Amerikaanse bedrijf heeft een impressionante track record.”

TA Associates heeft de geweldige dynamiek van de markt voor beeldsensoren onderkend: in 2014 zou die uitgroeien tot 8 miljard dollar. J.Morgan Seigler, een partner bij de investeringsgroep looft de spirit en de inzet van het management team van Cmosis die hij waardeert als succesvolle entrepreneurs. “Cmosis is winstgevend, heeft een gerespecteerde brand, een ruime klantenbasis en kan zich verzekeren van impressionante groeiperspectieven.” Seigler gaat deel uitmaken van het directiecomité van Cmosis.

TA Associates is een van de grootste privé-investeringsfondsen ter wereld en heeft in 430 ondernemingen onderhand 18 miljard dollar geïnvesteerd. Het bedrijf heeft kantoren in Boston, Londen, Mumbai en Hongkong.

Leica

Tot de trots van Berchem behoort vandaag ongetwijfeld de nieuwe Duitse Leica camera waar de Leica Max 24MP CMOS sensor ingebouwd is. Leica is nu eenmaal een naam met een enorme historische uitstraling. De sensor zelf is gebouwd bij STMicroelectronics in Grenoble. “Wij maken hier in Berchem enkel de ontwerpen”, zegt Luc De Mey nog. “De eigenlijke productie wordt uitbesteed aan het Israëlische Tower Semiconductor en aan het Franse SMMicroelectronics. De machines die wij hier staan hebben zijn vooral bedoeld voor het uittesten van de prototypes.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer