Cmosis snelst groeiend bedrijf van België

leica

Met een omzet van nu al 40 miljoen euro is de producent van beeldsensoren Cmosis uit Berchem ongetwijfeld het snelst groeiende bedrijf van het land. Cmosis eindigde in 2012 nog op 12 miljoen euro. De razendsnelle verkoop van beeldsensoren aan oa. het Duitse Leica en de sterke vraag naar standaardproducten hebben de resultaten stevig onderbouwd.

Cmosis is een meeslepend verhaal. Discreet weggestoken in de Albert Building in Berchem werken de 50 personeelsleden van het bedrijf aan fascinerende ontwikkelingen. Cmosis maakt beeldchips die ingebouwd kunnen worden in de meest uiteenlopende industriële, wetenschappelijke en medische machines. Zo voor 3D imaging, automotive, barcodes, digitale fotografie, veiligheidssystemen, video, robotica, biometrics enz. Het gaat dan om zogenaamde off-the-shelf sensoren voor de open markt maar ook om klantspecifieke toepassingen.

Cmosis is de facto een spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum IMEC. Gedelegeerd bestuurder Luc De Mey zette in 2007 samen met Lou Hermans en Guy Meymans het bedrijfje Fill Factory op waarmee ze in no time naar een omzet van 24 miljoen euro toe werkten. Waardoor ze uiteraard opgemerkt werden door de internationale markten. Fill Factory werd dan ook in 2007 overgenomen door het Amerikaanse technologiebedrijf Cypress.

De pioniers van toen konden het evenwel niet laten. Ze konden zich niet direct vinden in de doelstellingen van Cypress en gaven er de voorkeur aan om opnieuw te beginnen. Luc De Mey, Lou Hermans en Guy Meymans startten in 2007 samen met Tim Baeyens, Jan Bogaerts en Gérald Lepage Cmosis op waarmee ze zich meer doelgericht naar nichemarkten oriënteerden. Met succes. De omzetcijfers van 40 miljoen euro garandeerden Cmosis de vierde plaats in de Fast-50 ranglijst voor de Benelux van Deloitte. De eerste plaats voor België. Johan Nijs is enkele tijd geleden benoemd tot directeur engineering en productie.

Cmosis is vandaag voor 33%¨in handen van de oorspronkelijke stichters en het management. Het bedrijf wordt verder aangestuurd door ING Financial Equity, de Participatiemaatschappij Vlaanderen en het fonds Capital-e.

Tot de trots van Berchem behoort vandaag ongetwijfeld de nieuwe Duitse Leica camera waar de Leica Max 24MP CMOS sensor ingebouwd is. Leica is nu eenmaal een naam met een enorme historische uitstraling. De sensor zelf is gebouwd bij STMicroelectronics in Grenoble. "Wij maken hier in Berchem enkel de ontwerpen", zegt Luc De Mey nog. "De eigenlijke productie wordt uitbesteed aan het Israëlische Tower Semiconductor en aan het Franse SMMicroelectronics. De machines die wij hier staan hebben zijn vooral bedoeld voor het uittesten van de prototypes."

Ondertussen zouden verschillende aandeelhouders overnamegesprekken voeren met een kandidaat-investeerder. De gesprekken zouden aangestuurd worden door ING Financial Equity.