Nieuws Antwerpen Conix RDBM Architects tekende Marokkaans project

Conix RDBM Architects tekende Marokkaans project

Conix RDBM Architects tekende Marokkaans project

christineDe Marokkaanse scholengroep Essec en Prestigia, een luxemerk binnen de immobiliëngroep Addoha, gaan een nieuwe campus bouwen nabij de Marokkaanse stad Rabat. Het ontwerp is getekend door de Antwerpse architectengroep Conix RDBM Architects. Op de campus zullen executive masteropleidingen gegeven worden aan 450 studenten. Er zijn ook 100 studentenwoningen ingepland.

De nieuwe campus voor de École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales (Essec) wordt gebouwd tussen Rabat en Kenitra, op de site Plage des Nations Golf resort, in de stad Sidi Bouknadel.

Het bureau Conix RDBM Architects ontwierp de campus met een oppervlakte van 5.400 m² en een capaciteit voor 450 studenten. Het ontwerp is een aaneenschakeling van twee volumes, een educatief centrum en studentenwoningen. Het educatief centrum omvat op het gelijkvloers een grote inkomhal, twee amfitheaters, een cafetaria en een studentenfoyer. Het eerste verdiep herbergt de studentenadministratie, een kenniscentrum en ondersteunende functies. Het tweede verdiep ontvangt 12 modulaire klaslokalen.

Het tweede gebouw, grenzend aan het educatief centrum en in een U-vorm ontwikkeld voor de aanleg van gemeenschappelijke buitenpleinen, omvat 50 dubbele studentenwoningen en studio’s voor de professoren. De huidige inplanting laat toe om de studentenhuisvesting in de toekomst verder uit te breiden.

De architectuur integreert tegelijkertijd zowel de waarden van Essec zoals transparantie en pioniersgeest, als de bestendigheid voor toekomstige nieuwe leervormen.

De campus ontvangt een sprekende identiteit door een architecturaal statement in de vorm van een hangende loopbrug op het eerste verdiep over de ganse lengte van de campus. De hoofdfaçade aan de zuidoostkant, opgevat als een ‘barcode’, controleert tegelijk het natuurlijk daglicht en oogt visueel indrukwekkend. De interne samenhang van de klaslokalen bevordert verschillende samenwerkingsverbanden, individueel of in groep.

Het architectenbureau Conix RDBM Architects, onder leiding van Christine Conix, Jorden Goossenaerts en Frederik Jacobs, bestaat uit een team van 65 medewerkers die grensoverschrijdend werken vanuit vestigingen in Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Terneuzen. Het bureau is nationaal en internationaal bekend door het Belgisch paviljoen voor de Wereldexpo in Shanghai en de renovatie van het Atomium. Sinds 2013 is het bureau volop actief in Marokko dankzij het project Marchica, een initiatief van Koning Mohammed V. Het betreft de ontwikkeling van een volledig nieuw stadsdeel aan de lagune van Nador.

Foto: Christine Conix.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.