Nieuws Antwerpen Contract van ESA voor QinetiQ Space

Contract van ESA voor QinetiQ Space

Contract van ESA voor QinetiQ Space

qinetiqRuimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke heeft een contract met het European Space Agency (ESA) afgesloten voor de ontwikkeling van een prototype waterzuiveringsunit. Het grondmodel is bedoeld voor de recyclage van urine en afvalwater tijdens ruimtemissies. De contractwaarde voor het bedrijf uit Kruibeke bedraagt 1,1 miljoen euro.

De informatie die het prototype oplevert, zal cruciaal zijn voor de ontwikkeling van algemene waterbehandelingssystemen bij toekomstige ruimtemissies. Het behandelde water kan door astronauten hergebruikt worden om zich te wassen of kan nog verder gezuiverd worden tot drinkwater. Het grondmodel moet rekening houden met de zwaartekracht, de vereiste kracht en de levensduur van de componenten in een verschillende atmosfeer.

QinetiQ Space is naast projectleider verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het prototype en het design. Het Spaanse ruimtevaartbedrijf NTE zorgt voor de analyse van de verschillende vereisten, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) werkt aan de membraantechnologie. UGent is verantwoordelijk voor het subsysteem dat de urine zuivert en voor algemene testen.

Frank Preud’homme, commercieel directeur bij QinetiQ Space’: “Tijdens ruimtemissies over langere periodes is water essentieel. Voor een ruimtemissie met zes bemanningsleden schat men een waterverbruik van 166 liter per dag, wat neerkomt op 60.500 liter voor een jaar. Die hoeveelheid rechtvaardigt de noodzaak om efficiënte, betrouwbare en veilige waterbehandelingsunits te ontwikkelen.”

Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space ontwerpt en bouwt kleine satellieten, satellietonderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart. QinetiQ Space ging als Verhaert in 1969 in Kruibeke van start. Aanvankelijk ontwikkelde het bedrijf industriële producten en vanaf 1983 werkte men aan ruimtevaartprojecten. De Belgische onderneming werd de belangrijkste leverancier van kleine satellieten voor de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie.

QinetiQ Space heeft 70 mensen in dienst, behaalde een omzet van 20 miljoen euro (boekjaar 2012-2013) en werd in 2005 onderdeel van de Brits-Amerikaanse QinetiQ Group.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer