Nieuws Antwerpen Contract voor Egemin bij Laboratoria Smeets

Contract voor Egemin bij Laboratoria Smeets

Contract voor Egemin bij Laboratoria Smeets

egeminegeminEgemin heeft een contract van 2 miljoen euro binnengehaald bij de Laboratoria Smeets in Wilrijk.  De Laboratoria Smeets zijn gespecialiseerd in de afvulling, het mengen en de verpakking van farmaceutische poeders. Het bedrijf kocht onlangs een installatie met onder andere een chemische reactor, een vacuümblender en een verpakkingslijn van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Het gaat voor Egemin om een zogenaamd EPCM-project (engineering, procurement, construction & management).

De divisie Life Sciences van Egemin (Zwijndrecht) zal de productie-installatie monteren in nagenoeg dezelfde configuratie en zorgen voor de engineering, de aankoop, de constructie en automatisering, het beheer en de kwalificatie. Net voor het demonteren nam de integrator een 3D-scan van de opstelling. Inmiddels is de opbouw van de installatie gestart. Die moet tegen begin 2014 operationeel zijn.

De installatie bestaat uit zes grote delen: een opslagsilo van 100 kubieke meter voor de (bulk)opslag van Polysoy; een weegeenheid om de exacte hoeveelheid Polysoy te doseren die nodig is in de premixproductie; een reactor om de API-oplossing (Active Pharmaceutical Ingredient) klaar te maken; een mixer-droger om de API op de Polysoy aan te brengen en het eindproduct te drogen; een solventregeneratiesysteem met koelinstallatie en ten slotte een verpakkingslijn voor verpakkingen van 1 g tot 25 kg.

Farmaceutische bedrijven gebruiken de geproduceerde poeders om allerlei geneesmiddelen en voedingssupplementen te produceren, zowel voor mens als dier. Enkele voorbeelden van API’s zijn bepaalde antibiotica, piracetam, glucosamine, undecyleenzuur, acetylcysteïne, vitamines, enz.

“Egemin zal de installatie zo veel mogelijk automatiseren en ze zorgen ook voor enkele nieuwigheden”, zegt dr. Jef Verplaetse, managing director bij Laboratoria Smeets. “Via een centraal gegevensmonitoringsysteem hebben we onmiddellijk de informatie beschikbaar voor batchdocumentatie en traceerbaarheid. De onderhoudskost is beperkt, met preventieve maatregelen zoals extra verschildrukmetingen op de filters. Hierdoor willen we stilstanden zo veel mogelijk vermijden. Ook kunnen we belangrijke procesparameters meten en loggen zoals zuurstof/reagentia concentratie, doseringen van vloeistoffen en poeders enz.”, aldus Verplaetse.

De groep Egemin levert automatiseringsprojecten die de logistieke operaties en de productieprocessen van bedrijven verbeteren. Het bedrijf uit Zwijndrecht zet daartoe maatwerk op waardoor de klanten hun concurrenten een stap voor blijven. Doelmarkten zijn vooral distributie en logistiek, life sciences, de voedingsindustrie, olie en gas, papier en print en infrastructuur. De groep tekende verleden jaar voor een omzet van pakweg 110 miljoen euro. Bij het bedrijf werken zo’n 620 mensen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.