"Controlesysteem op bloeddiamanten niet waterdicht"

kimberley

De Antwerpse diamantwereld wordt zenuwachtig. Het systeem met de zogenaamde Kimberley-certificaten werkt niet, stellen nu ook een aantal politici. De aanpak van de "bloeddiamanten" was een van de hoekstenen bij de versterking van de positie van Antwerpen als internationale hoofdstad van de diamant.

Bloeddiamanten zijn stenen die door veelal Afrikaanse belangengroepen in het legale diamantcircuit gebracht worden. Met de opbrengst ervan worden dan gewapende conflicten gefinancierd. Om de bloeddiamanten uit de handel te houden werden in 2003 de Kimbermley-certificaten gelanceerd, officiële bewijzen dat de opbrengst van de aangeboden stenen niet gebruikt wordt om bloedige oorlogen mee uit te vechten. De Afrikaanse oorlogen worden bovendien meestal gelinkt aan de massale schending van de mensenrechten.

Zeker volgens een aantal niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die in Afrika actief zijn steken er vele lekken in het systeem met de certificaten. De bloeddiamanten zouden dus nog wel degelijk vooral via Antwerpen in het officiële circuit terecht komen. De zes Belgische regeringspartijen hebben in dit opzicht een resolutie in de Kamer bijeengeschreven die gericht is tot de Europese Commissie.

De politici ijveren daarin om meer controles. De Kimberley-gegevens moeten volgens hen afgetoetst worden aan andere databanken uit de grondstoffensector. Daarmee zouden fraude en vervalsingen beter in kaart kunnen gebracht worden. De parlementsleden betreuren het in dit opzicht dat er nog altijd een aantal landen zijn die weliswaar mee actief zijn in de internationale diamanthandel maar nog geen lid zijn van het systeem. Onder de 80 deelnemende landen zouden er ook verscheidene zijn die de regels niet strict toepassen.

"We zijn allemaal gebaat bij een zuivere diamant" zegt Dirk Van der Maelen van de sp.a die het voorstel mee indiende. "België heeft een belangrijke stem in de discussie om de diamant. De consument heeft in dit opzicht recht op bloedvrije diemanten en de ontwikkelingslanden moeten krijgen wat hen toekomt."

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de koepelfederatie van Antwerpse diamantbedrijven is niet gelukkig met de uitspraken van de politici. Naar eigen zeggen heeft het certificatiesysteem het aandeel van de conflictdiamanten in de reguliere handel wel degelijk sterk teruggebracht van 15% tot 0,2%. Het AWDC steunt in dit opzicht nieuwe controle-initiatieven maar wil niet dat de werking van het systeem uitgehold wordt door het toevoegen van nog meer taken zoals de controle op de naleving van de mensenrechten.

First Element

First Element, een diamantbedrijf uit Botswana organiseert vanaf 22 januari e.k. de eerste exclusieve tender van goederen uit de Zuid-Afrikaanse mijnen Jagersfontein en Rooipoort. Het gaat om pakweg 400.000 karaat aan witte goederen die variëren van grote stenen tot melees. De tender wordt afgesloten op 4 februari.

De diamantsector probeert door het organiseren van openbare tenders de marktpositie van Antwerpen als internationale draaischijf voor diamant te versterken. Enkele weken geleden werd in de Tender Facility van het Antwerp World Diamond Center de eerste tender georgansieerd voor diamant uit Zimbabwe.