hans_de_clercq_pers

Corona leverde Byteflies versnelde uitrol bij Antwerpse ziekenhuizen op

Byteflies maakt technologie waarbij patiënten thuis kunnen opgevolgd worden in plaats van in het ziekenhuis. Oprichter Hans De Clercq vertelt in de reeks van stad Antwerpen ‘Door de ogen van Antwerpse ondernemers’ hoe de coronacrisis een opportuniteit was om hun technologie versneld te verspreiden bij de Antwerpse ziekenhuizen.

Het Antwerpse Byteflies maakt digitale elektronica om patiënten buiten het ziekenhuis medisch te kunnen opvolgen. "Door corona waren er een aantal projecten weggevallen en zaten veel medewerkers bij wijze van spreken op de reservebank. Daarom zijn we in mei 2020 CovidCare@Home gestart", vertelt Hans De Clercq.

Telemonitoring kan ook voor covidpatiënten een meerwaarde bieden. "Al snel konden we onze technologie installeren bij 10 ziekenhuizen. Opmerkelijk was dat het ook bij spoeddiensten vaak gebruikt werd. In plaats van mensen zonder meer terug naar huis te sturen, konden de ziekenhuizen nu een doos meegeven met medisch materiaal als een patch, een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter. Op die manier waren ze in staat om de situatie van hun patiënten vanop afstand op te volgen.”

“Een paar maanden later zagen we de oproep van de stad naar innovatieve oplossingen. We stelden ons kandidaat en we kregen extra financiële steun. We zijn trouwens erg gecharmeerd van de samenwerking met de stad, zo hadden we een adviseur ter beschikking waar we altijd vragen aan konden stellen. We kunnen andere ondernemers alleen maar aanraden om beroep te doen op de steunmaatregelen van de stad. Zeker voor kleine bedrijven kan die steun heel veel betekenen en het zou zonde zijn mochten ze zich laten afschrikken door bijvoorbeeld een administratieve rompslomp, want die is er niet.”

Dankzij die steun kon Byteflies CovidCare@Home ondertussen uitbreiden naar 30 ziekenhuizen. "Momenteel hebben we al 760 patiënten met onze technologie naar huis kunnen sturen. Daar ben ik trots op en ik wil dan ook ons team bedanken voor hun harde werk de afgelopen periode. Wij geloven dat decentralisatie van de gezondheidszorg dé toekomst is, zeker voor chronische patiënten. Daarom richten we onze blik nu op mensen met epilepsie en mensen die een beroerte hebben gehad. Ook die patiënten zouden perfect vanop afstand kunnen opgevolgd worden. Dat is niet alleen comfortabeler voor de patiënt en hun netwerk, het kost ook minder aan de maatschappij."