Nieuws Antwerpen Creaties Atelier Sam Ponette in eerste natuuroase in havengebied

Creaties Atelier Sam Ponette in eerste natuuroase in havengebied

Creaties Atelier Sam Ponette in eerste natuuroase in havengebied

KALLO/EKEREN – Natuur en Bos opent in natuurgebied de Lisdodde zijn zesde natuuroase, maar de eerste in het havengebied. Dat is een plek waar de focus helemaal op rust ligt en waar traagheid troef is. Het concept komt uit Japan, waar bosbaden al langer nationale faam kent. Onderweg zijn er houten rustobjecten, onder meer gemaakt door houtatelier Sam Ponette uit Ekeren.

Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, oververmoeidheid, burn-out en andere gezondheidsklachten. De oplossing ligt volgens Natuur en Bos in de natuur. Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden, ofte Shinrin-yoku, een therapie die in de jaren tachtig ontstond in Japan als antwoord op een gebrek aan natuurbeleving bij stadsmensen.

“Een natuuroase is dé plek bij uitstek voor een stil, traag en meditatief verblijf in de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat een bosbad van een halfuur stress vermindert en je mentale weerbaarheid verhoogt. Hoe langer het bosbad, hoe groter en langduriger de voordelen”, zegt Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos.

Houten rustobjecten

Een infobord bij de start van elke natuuroase helpt je op weg. Onderweg nodigen houten rustobjecten, gemaakt door de houtateliers Sam Ponette uit Ekeren en Nauwau uit Sint-Truiden, uit om te zitten, liggen, hangen of rusten. De objecten zijn gemaakt van lokaal hout en gerecupereerd havenhout van de Port of Antwerp.

Het concept bosbaden bestaat al een tijdje, maar voor de Vlaamse versie werd het concept deels herdacht. Er werd samengewerkt met Vlaamse designers, de materialen kwamen uit bossen uit de buurt of recuperatiemateriaal van de haven, bij de realisatie stond samenwerking en participatie centraal. Die aanpak werd beloond met een selectie voor de tweede ronde van de Henry Van de Velde Awards, de grootste designprijzen van Vlaanderen.

De oaselus in het Antwerpse havengebied loopt langs een deel van de wandelroute die start aan de hondenlosloopzone aan de Fabrieksstraat 34 in Kallo.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.