CroFun investeert in nieuwe ideeën

crofun

Drie enthousiaste ondernemers uit Schoten hebben een alternatief opgezet voor kredietaanvragen bij de bank. Met hun crowdfunding platform CroFun willen ze geld bij elkaar halen voor startende bedrijven, sociale projecten, kunstenaars en vzw's. Luc Colenbunders, Etienne Verbist en Christel Cuypers nemen hierbij een internationale trend op waarbij Jan Modaal via kleine bedragen bepaalde projecten mee helpt financieren.

Mede als gevolg van de crisis doen banken steeds moeilijker wanneer het erop aankomt leningen uit te schrijven voor startende ondernemers of sociale projecten. Het is vandaag dan ook bijzonder moeilijk om aan kapitaal te komen en een project op te starten. in de revolutionaire sfeer rond de indignado's is het systeem van crowdfunding opgezet. Het gaat om zogenaamde microfinanciering dat als mechanisme in de opgang van de sociale media en de internettechnologie een snelle doorbraak aan het beleven is.

Met Crofun pkken Luc Colenbunders, Etienne Verbist en Christel Cuypers hierop in. Colenbunders is zelf afkomstig uit de financiële wereld, Verbist is consultant en Cuypers werkt eveneens in de bank- en verzekeringswereld. "Wij hebben met CroFun een startbasis kunnen uitbouwen op het moment dat de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in juli 2012 een wettelijk kader uitgetekend heeft voor de crowdfondsen", zegt Christel Cuypers. "Dergelijke fondsen mogen nu maximaal 10.000 euro ophalen en ondertekend worden door 150 mensen. Voor een startende ondernemer kan zo'n fonds dus ideaal zijn. Wij hebben CroFun dan ook op 15 april gelanceerd als een platform voor creatieve, sociale, innovatieve en zakelijke projecten."

Eind verleden week stonden al negen projecten online. De start was veelbelovend. Zo werd het project van Ianka Fleerackers om een online vervolgverhaal te maken reeds voor meer dan 20% gefund. Een idee om een handtas te maken in de vorm van een hand kreeg reeds 15% financiering.

Het team van CroFun houdt de voorgestelde projecten vooraf wél tegen het licht. De kandidaten moeten dus een goedkeuring krijgen vooraleer ze hun ideeën op de site mogen zetten.

Maar waarom zouden geïnteresseerde kandidaten dan investeren? De zekerheid dat een project van de grond komt is er helemaal niet? Volgens de initiatiefnemers van CroFun zijn er verschillende mogelijkheden om geld te investeren. Het geld kan gestort worden als een donatie die al dan niet gekoppeld wordt aan een beloning, als een lening, een investering met winstdeelname of een aandelenparticipatie. Investeerders zouden voor hun engagement sowieso iets terug krijgen. Het is aan de ondernemer om uit te maken wat.

De ondernemers halen eveneens hun voordeel uit het project. Ze investeren zelf 150 euro en kunnen dan gedurende drie maanden uitmaken of er effectief belangstelling bestaat voor hun project. Indien ze 90% van het vooropgezette bedrag bijeenhalen zijn ze volgens CroFun geslaagd en krijgen ze het bedrag overhandigd. Goede doelen krijgen het gelod sowieso. In dit opzicht speelt het sociale aspect sterker dan het financiële rendement.