Nieuws Antwerpen Daar komen de nieuwe domeinnamen

Daar komen de nieuwe domeinnamen

Daar komen de nieuwe domeinnamen

domeinIn de komende weken worden verscheidene honderden nieuwe domeinnaamextensies op de markt gebracht. Veel ondernemingen zijn zich nog niet bewust van de commerciële mogelijkheden die een en ander kan bieden, zegt Bart Mortelmans van bNamed.net Het bedrijf uit Ranst is gespecialiseerd in domeinnaamregistratie.

.be, .com, .biz, .org enz kennen we onderhand wel. Ook de nationale extensies .be of .nl behoren tot ons collectieve knowhow. ICANN, de wereldwijde regulator gaat nu nog een stap verder. Er komen zo’n 1000 nieuwe domeinnamen op de markt waar we zullen moeten mee leren leven. Niet alleen .vlaanderen of .brussels bv. Maar ook sectorgebonden domeinnamen zoals .shop, .bike of .clothing

“Wij volgen die ontwikkelingen vanuit Ranst van dichtbij op,” zegt Bart Mortelmans. “Ons is het er in eerste instantie om te doen onze bestaande klanten bewust te maken van de nieuwe ontwikkelingen. Neem nu .bike bv. Ik neem aan dat Eddie Merckx en zijn fietsenbedrijf toch wel interesse hebben om voortaan ook als Merckx.bike bv. geregistreerd te staan. Het bedrijf komt dan in een heel nieuwe omgeving terecht waar iemand die een goede fiets zoekt ook snel bij Eddie Merckx zal terecht komen.”

Of iedereen die extensie zomaar kan gebruiken? Lieve De Kinder van bNamed.net: “ICANN selecteerde voor elke extensie een beheerder en die bepaalt zijn eigen procedures. ICANN legde wel de krijtlijnen vast. Wanneer een nieuwe extensie gelanceerd wordt gaat het eerst om de fase sunrise: enkel wie een bij het TradeMark Clearing House (TMCH) geregistreerde merknaam heeft kan aanspraak maken op een naam. Wij zijn als bNamed agent voor TMCH. De sunrise wordt dan gevolgd door een landrush: dan kun je namen registeren die nog niet zijn opgenomen tijdens de sunrise. Tijdens de landrush betaal je normaal iets meer. De derde fase is die van de general availibility. Vanaf dan kan iedereen die dat wenst een naam laten registeren onder de nieuwe extensie.”

Bedrijven die op de hoogte zijn van de domeinnaamextensies kunnen effectief een voorsprong nemen en anticiperen op de snelle ontwikkelingen. “Wij hebben als bNamed.net een accredidatie bij ICANN” zegt Bart Mortelmans. “Het loont als bedrijf echt wel de moeite om even te kijken welke extensie voordeel kan opleveren. Zeker niche-extensies zijn heel interessant. Een extensie maakt immers meteen duidelijk waar je bedrijf voor staat. Wij volgen als Bnamed.net die ontwikkelingen permanent op.”

Mee in het dienstenpakket van Bnamed.net steekt de opvolging van de dossiers: wanneer moet een registratie bv. verlengd worden, hoe kan ik mijn extensie ook laten gelden in een land als Argentinië? “Wij beschikken over een internationaal netwerk aan partners die domeinnamen laten registreren.”

bNamed.net is destijds in 1999 opgestart als een zelfstandig webdesignspecialist. “In de loop van de jaren zijn we geleidelijk in de registratie van domeinnamen gerold, een markt die na al de tijd nog volop in beweging is. Ook vandaag hebben we onze handen nog meer dan vol,” zegt Bart Mortelmans nog. “Neen, we gaan niet achter de klanten aan. Doen we niet. Wij willen ze overtuigen door de nieuwe ontwikkelingen uit te tekenen. Dan komen ze zelf naar ons toe.”

Bij bNmamed.net werken vandaag vier mensen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.