Nieuws Antwerpen Daling grondstoffenprijzen weegt op Umicore's goudhaantje

Daling grondstoffenprijzen weegt op Umicore's goudhaantje

Daling grondstoffenprijzen weegt op Umicore's goudhaantje

umicoreetjeDe materialengroep Umicore lijdt onder de druk op de grondstoffenprijzen. Vooral de fabriek in Hoboken die toegespitst is op recyclage had het moeilijk en zag zijn inkomsten met 10% verminderen tot nog maar 522 miljoen euro. Ondertussen lopen de eerder geplande uitbreidingsplannen evenwel helemaal op schema.

Hoboken was vele jaren het echte goudhaantje van Umicore. De fabriek recycleert afval tot gescheiden materialen. De gespecialiseerde installaties hebben lange tijd op volle toeren gedraaid. De continue val van de grondstoffenprijzen heeft de winstgevendheid evenwel afgeremd. Umicore blijft evenwel geloven in de toekomst van de recyclage-activiteiten. Daartoe werd enkele tijd geleden een expansieplan voor de fabriek uitgetekend. De werken zijn volop bezig.

Umicore houdt ondertussen als groep goed stand. De ruime diversificatie in de verwerking van grondstoffen legt een stevige bodem onder de resultaten van de groep. Met inkomsten van 2,38 miljard euro liggen de cijfers over 2014 ondanks alles nog hoger dan in 2013. Ook de nettowinst klom met 5% tot 179 miljoen euro. Dat geeft Umicore een rendement op het geïnvesteerde kapitaal van 12%.

Ondertussen werkt het management onder Marc Grynberg aan een verdere herschikking van de productportfolio. Daarbij zouden de activiteiten Zinc Chemicals en Building Products verkocht worden. Die activiteiten werden in de laatste jaren grondig geherstructureerd en zijn winstgevend. De toekomst van de onderscheiden productie-eenheden opent betere perspectieven binnen andere eenheden, heet het. Bij de verkoop zouden 1500 werknemers overgaan naar andere ondernemingen. In België gaat het om de vestigingen van Overpelt, Heusden-Zolder en Angleur, in totaal 250 man.

Voor de activiteiten Electro Optical Materials en Thin Film zal op termijn een alliantie opgezet worden met een partner. In dit opzicht zou oa. de fabriek van Olen in een nieuwe juridische constructie ingepast worden. In Olen werken 180 man.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.