Nieuws De 10 voordelen van ondernemen op zonnepanelen

De 10 voordelen van ondernemen op zonnepanelen

De 10 voordelen van ondernemen op zonnepanelen

Elke dag maak je als ondernemer cruciale beslissingen over de toekomst van je bedrijf en je medewerkers. Ook energie is één van die beslissingen. Luminus deelt de grootste voordelen van hoe de installatie van zonnepanelen je onderneming vooruithelpt.

1. Terugverdientijd

Dankzij een gemiddelde terugverdientijd tussen 8 en 10 jaar en een productiegarantie van 25 jaar kan je 15 tot 20 jaar profiteren van pure winst én bespaar je meteen op je energiefactuur.

2. Goedkoop

De kostprijs van zonnepanelen ligt 3 keer lager dan 10 jaar geleden. Nog nooit waren ze zo goedkoop. Dat maakt een zonnepaneleninstallatie zelfs interessant zonder steunmaatregelen, al zijn die er nog wel. Een premie-overzicht vind je hier.

3. Directe besparing

Vanaf de eerste dag na de opstart heb je een daling van je energiefactuur.

4. Minder afhankelijk

Je voorziet in je eigen energiebehoefte, wat meer zekerheid op lange termijn biedt. Bovendien betaal je geen bijdragen en distributiekosten aan netbeheerders of overheidsbelastingen op eigen geproduceerde energie.

5. Wintermaanden

Ook tijdens de winter en op minder zonnige dagen produceer je elektriciteit. België telt gemiddeld 1600 à 1700 zonne-uren per jaar en dat is voldoende om zonnepanelen rendabel te maken.

6. Hoog rendement

Er zijn weinig spaar- of investeringsmogelijkheden die zo’n hoog rendement opleveren als zonnepanelen: maar liefst 14%. Met een productiegarantie van 25 jaar wordt het rendement tot 80% garandeert.

7. Anticiperen

De regelgeving rond zonnepanelen verandert regelmatig. Nu investeren is dus extra aantrekkelijk, want na 2022 verdwijnt het verhoogd fiscaal voordeel van 25% investeringsaftrek ipv 13,5%. Daarnaast is er een eenmalige investeringspremie. Die zal jaarlijks dalen tot ze verdwijnt in 2025.

8. Steun van overheid en gewesten

Met een energiecontract met een injectievergoeding zoals Comfy Pro word je vergoed voor de overtollige elektriciteit die je op het net injecteert. Naast de verhoogde investeringsaftrek en de investeringspremie kan je het aankoopbedrag ook gewoon afschrijven over een voorlopig onbeperkte tijd (bijvoorbeeld 15 tot 20 jaar), afhankelijk van je inkomsten. De moeite waard om dit met je boekhouder te bekijken.

In een beperkt aantal gevallen zullen ook gemeente of provinciebesturen ondersteuning bieden. Luminus raadt je daarom aan om hiernaar te informeren bij je lokale instanties.

9. Onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen zijn grotendeels zelfreinigend en vergen weinig onderhoud.

10. Duurzame investering

Het is een goede investering voor de toekomst: je ondersteunt het groene image van je onderneming en beperkt je CO2-uitstoot. Na maximum 10 jaar, van zodra de initiële kost is terugverdiend, heb je ook geen vaste kosten meer voor je elektriciteitsverbruik.

Ontdek nog meer over zonnepanelen op deze website.

Luminus, de energiepartner die samen met u het verschil maakt.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.